Reklama

Pyszny, sycący obiad.

Składniki:

1 kg ziemniaków
1–2 jajka
4 łyżki (6 dag) mąki ziemniaczanej
sól
GULASZ:
70 dag łopatki wieprzowej
2 duże cebule
ząbek czosnku
2 łyżki smalcu
szklanka bulionu
łyżka przecieru pomidorowego
listek laurowy
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Ziemniaki wyszorować
ugotować w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Ostudzić
obrać
przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków wbić jajka
dodać mąkę ziemniaczaną
oprószyć solą i zagnieść ciasto. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
lekko spłaszczyć
w każdej zrobić palcem wgłębienie.
Kluski wkładać do osolonego wrzątku
zamieszać
przykryć. Gdy wypłyną
gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.
Gulasz: mięso pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać
posiekać. Zeszklić na smalcu stopionym w rondlu. Dodać mięso
podsmażyć ze wszystkich stron.
Wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Dodać liść laurowy
oprószyć papryką
solą i pieprzem. Dusić 45 min na małym ogniu. Podawać z kluskami śląskimi
polanymi obficie sosem.
smacznego:)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama