Porady:
- Ugotowane ziemniaki muszą być bardzo miękkie, aby po sprasowaniu tworzyły gładką masę. Najłatwiej rozgnieść je wtedy, gdy są jeszcze gorące. Można je także zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Kluski śląskie nie mogą gotować się w zbyt wysokiej temperaturze, bo będą się rozpadały. Woda powinna tylko lekko bulgotać.
- Dziurki w kluskach można zrobić także przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki. Jeśli oprószymy go delikatnie mąką, nie będzie się lepić do ciasta.
- Na kluski śląski najlepsze będą ziemniaki z dużą ilością skrobi, czyli typu C.
- W wersji wegańskiej można przygotować je bez jajka. Jeśli ziemniaki są świeże (ugotowane w tym samym dniu) ciasto ładnie połączy się w gładką masę. Jeśli przygotowujecie kluski z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, warto dodać roślinny odpowiednik jajka, np. namoczone w wodzie siemię lniane.
- Kluski śląskie z gotowanymi ziemniakami i skrobią nie zawierają glutenu.
Notka redakcyjna:
Jak przechowywać kluski śląskie?
Jeśli planujemy przygotować większą ilość, np. na rodzinne przyjęcie, możemy zrobić je dzień wcześniej. Ulepione (nie nie ugotowane) rozkładamy na tacy oprószonej mąką i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odkładamy do lodówki na maksymalnie 24 godz.
Kluski śląskie można mrozić – najlepiej po krótkiej obróbce termicznej, czyli blanszowaniu. Ulepione kuleczki wrzucamy dosłownie na 2–3 sekundy do wrzątku, po czym wyławiamy je i układamy płasko na tacy. Gdy przestygną, przykrywamy je folią i wstawiamy wraz z tacą do zamrażalnika.
Po 24 godz. możemy przełożyć je do woreczka foliowego lub pudełka, bez obaw o to, że się posklejają. Mrożone kluski śląskie są odpowiednie do spożycia przez 2 miesiące. Po rozmrożeniu gotujemy je we wrzątku przez 2 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Sosy do klusek śląskich
W najprostszej wersji wystarczy sama okrasa – z cebulki i wędzonego boczku. W innych wariantach warto postawić na:
- sos pieczarkowy – przygotowany ze śmietaną kremówką i tymiankiem,
- sos z grzybów leśnych – można go zrobić w sezonie ze świeżych grzybów lub suszonych w każdą inną porę roku,
- sos pieczeniowy – na bazie wywaru, powstałego po pieczeniu mięsa,
- sos pomidorowy – doskonałym uzupełnieniem tego wariantu będzie tarty parmezan i świeża bazylia,
- gulasz z soczewicy – z dodatkiem suszonych pomidorów i śliwek, awokado oraz orzechów nerkowca,
- lub mięsny gulasz, np. wieprzowy, wołowy lub segedyński.
Dania z kluskami śląskimi
Kluski z dziurką są częścią tradycyjnej potrawy kuchni śląskiej, uzupełniając kompozycję złożoną z rolady i kapusty modrej. Dobrze smakują także w innych kompozycjach, np:
Z dań bezmięsnych, można przygotować ratatouille z bakłażana, papryki i pomidorów lub wegetariańskie leczo z cukinii i bakłażana.