
Kluski z dyni
- dynia: 800 g
- mąka pszenna: 200 g
- mąka żytnia: 200 g
- jajka: 2 szt.
- sól: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczenie dyni: obieramy ją, wykrawamy pestki i kroimy ją na kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Układamy dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 min. Po upieczeniu – studzimy przez 30 min.
krok 2
Blendowanie: przestudzoną pieczoną dynię blendujemy do konsystencji musu.
krok 3
Zagniatanie ciasta na kluski z dyni: wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy purée z dyni. Wbijamy jajka i wsypujemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Jeśli lepi się do stolnicy, podsypujemy dodatkowo mąką.
krok 4
Formowanie klusek: ciasto dzielimy na dwie porcje. Z każdej formujemy wałek i nożem kroimy w poprzek na kluski.
krok 5
Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę z łyżką soli. Wrzucamy kluski w takiej ilości, aby po wypłynięciu zmieściły się na powierzchni wody. Po dwóch minutach od wypłynięcia wyławiamy je łyżką cedzakową.
krok 6
Podawanie: kluski z dyni odkładamy na durszlak, aby odsączyć nadmiar wody. Podajemy na słodko lub słono z ulubionymi dodatkami.

