Kluski z ziemiaków gotowanych i surowych
Czas całkowity:
Reklama
do tego surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 jajko
1.5 szklanka mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać, połowę ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Drugą część ziemniaków zmielić w blenderze (lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach). Do miski wrzucić ziemniaki gotowane i surowe, dodać jajko, obie mąki i wymieszać, będzie dość lepiące ciasto.Stolnicę wysypać mąką, nabrać część ciasta obtoczyć w mące formując gruby wałek, i pociać na części. Podobnie zrobić z resztą ciasta. Następnie kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować aż wypłyną na wierzch. Polać masłem i podawać np z surówka z kapusty pekińskiej.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama


