
Knedliki w kubkach
- mleko: 250 ml
- mąka pszenna: 250 g
- jajka: 2 szt.
- czerstwe bułki: 2 szt.
- marchewka: 30 g
- sól: 6 g
- smalec: 15 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal300
- tłuszcz10g
- tłuszcz nasycony3g
- węglowodany50g
- cukry5g
- błonnik2g
- białko10g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: oddzielamy żółtka od białek. Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego sól i żółtka. Mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę. Czerwste pieczywo (bułki lub rogale) kroimy w jak najmniejszą kostkę. Marchewkę ścieramy.
krok 2
Ciasto: do miski z mlekiem wsypujemy mąkę pszenną (najlepiej grubo mieloną, taką jak krupczatka). Dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę bułkę. Odstawiamy ciasto na chwilę.
krok 3
Kubki: natłuszczamy od środka smalcem i napełniamy ciastem do około 3/4 wysokości (mieszanka zwiększy swoją objętość podczas gotowania). Przykrywamy każdy z nich folią aluminiową.
krok 4
Knedliki: zagotowujemy wodę w szerokim rondlu, który z łatwością pomieści kubki. Ostrożnie umieszczamy je we wrzątku – powinien sięgać mniej więcej do połowy ich wysokości i tylko delikatnie bulgotać. Gotujemy knedliki w kubkach przez pół godziny, po czym wyciągamy z wody i lekko studzimy. Ostrożnie wyjmujemy je z naczyń i kroimy w grube plastry.
Źródło: serwis partnerski www.Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/hrneckove-knedliky

