Reklama

Knedliki w kubkach to sprytna wariacja na temat czeskiego klasyku. Przepis zdradził nam szef kuchni Oldřich Sahajdák, który dodaje do ciasta startą marchewkę i pokrojone w drobną kostkę bułeczki. Danie jest niezwykle lekkie i proste w wykonaniu. Można serwować je na obiad jako akompaniament dla mięs lub samodzielną przekąskę. Sprawdźcie, jak zrobić czeskie knedliki w kubkach. Tę zaskakującą recepturę pokochają entuzjaści wszelkich pierogów i klusek.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal300
  • tłuszcz10g
  • tłuszcz nasycony3g
  • węglowodany50g
  • cukry5g
  • błonnik2g
  • białko10g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie składników: oddzielamy żółtka od białek. Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego sól i żółtka. Mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę. Czerwste pieczywo (bułki lub rogale) kroimy w jak najmniejszą kostkę. Marchewkę ścieramy.

  • krok 2

    Ciasto: do miski z mlekiem wsypujemy mąkę pszenną (najlepiej grubo mieloną, taką jak krupczatka). Dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę bułkę. Odstawiamy ciasto na chwilę.

  • krok 3

    Kubki: natłuszczamy od środka smalcem i napełniamy ciastem do około 3/4 wysokości (mieszanka zwiększy swoją objętość podczas gotowania). Przykrywamy każdy z nich folią aluminiową.

  • krok 4

    Knedliki: zagotowujemy wodę w szerokim rondlu, który z łatwością pomieści kubki. Ostrożnie umieszczamy je we wrzątku – powinien sięgać mniej więcej do połowy ich wysokości i tylko delikatnie bulgotać. Gotujemy knedliki w kubkach przez pół godziny, po czym wyciągamy z wody i lekko studzimy. Ostrożnie wyjmujemy je z naczyń i kroimy w grube plastry.

    Źródło: serwis partnerski www.Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/hrneckove-knedliky

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama