Knedle serowe ze śliwkami
- śliwki: 24 szt.
- twaróg: 500 g
- mąka pszenna: 240 g
- jajka: 2 szt.
- skrobia ziemniaczana: 45 g
- sól: 3 g
- masło: 30 g
- bułka tarta: 45 g
- cukier: 15 g
- śmietana: 200 g
- cynamon: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: śliwki (najlepiej niewielkie węgierki) myjemy i osuszamy. Nacinamy je i usuwamy pestki, tak żeby nie rozdzielić połówek. Twaróg (półtłusty lub tłusty) rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Jeśli chcemy, żeby ciasto na knedle było jednolite, możemy zmielić ser lub zmiksować za pomocą blendera.

MNIAMAM krok 2
Ciasto: dodajemy do twarogu jajka i mąkę pszenną. Krótko zagniatamy składniki w zwartą kulę. Jeśli ciasto mocno klei się do rąk, możemy podsypać je niewielką ilością mąki. Lepiej jednak tego unikać, ponieważ im więcej jej dodamy, tym twardsze wyjdą knedle. Dobrym pomysłem jest zagniatanie składników w cienkich lateksowych lub nitrylowych rękawiczkach.

MNIAMAM krok 3
Formowanie knedli: dzielimy ciasto na 24 równe części. Najlepiej utoczyć z niego wałek i pokroić nożem. Każdy kawałek formujemy w kulkę, po czym lekko spłaszczamy dłońmi. Na środku umieszczamy śliwkę. Sklejamy krawędzie dookoła owocu, żeby stworzyć okrągłe knedle. Układamy je na stolnicy podsypanej mąką.

MNIAMAM krok 4
Gotowanie: obtaczamy kulki z ciasta w skrobi ziemniaczanej i wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Knedle serowe ze śliwkami powinny się gotować przez około 5–7 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na duży talerz.

MNIAMAM krok 5
Podanie: rozgrzewamy masło na patelni. Czekamy, aż wytworzy się na nim piana i usuwamy ją. Dodajemy drobną bułkę tartą. Smażymy ją przez chwilę, żeby się zarumieniła. Wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy. Wykładamy porcję knedli na świeży talerz. Dekorujemy je gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem i przygotowaną bułką tartą. Na koniec oprószamy cynamonem. Knedle z serem można też polać palonym masłem i posypać cukrem trzcinowym lub panierką z prażonych mielonych orzechów.

MNIAMAM


