Reklama

Sezon na ziemniaki i jabłka, więc postanowiłam zrobić, knedle z jabłkami.

Składniki:

Średniej wielkośći ugotowane ziemniaki -8 szt
żółtka -2 szt
Mąka pszenna -1 szkl i 2 łyżki
Mąka ziemniaczana -1 łyżka
Sól
Jabłka utarte na tarce, lub pokrojone w drobną kosteczkę -2 szt
Śmietana do polania knedli
Cukier do posypania knedli, i do środka do jabłek -2 łyżki

Kroki przygotowania:

Ziemniaki przepuścic przez praskę, dodać mąki, żółtka, sól, zagnieść ciasto.
Z ciasta formować krążki, spłaszczać je w dłoniach, na środek nakładać jabłka wymieszane z cukrem.
Knedle dobrze zlepiać, by nie rozwaliły się w gotowaniu.
Wrzucać gotowe knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować 4 minuty od wypłynięcia knedli.
Gotowe knedle wyjąc na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama