Porady:
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 25 sztuk knedli z truskawkami.
- Nasz przepis na knedle jest uniwersalny i zamiast truskawek możemy wykorzystać inne owoce. Dużą popularnością cieszą się knedle ze śliwkami, brzoskwiniami, jagody, jeżynami, malinami, a nawet porzeczkami.
- Do ciasta na knedle możemy dodać ok. 10 g mąki ziemniaczanej – dzięki temu nasze ciasto będzie bardziej sprężyste.
- Domowe knedle z truskawkami możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców, które wcześniej rozmrażamy i dobrze odsączamy. Jeśli owoce nie są zbyt słodkie, to możemy je dodatkowo obtoczyć w cukrze pudrze.
- Sposobów podania jest kilka, możemy polać je bułką tartą z masłem (lub obtoczyć w niej ziemniaczane kulki), śmietanę (najlepiej 18% - gęstą), cukier biały lub cukier puder. Szczególnie polecamy też domowy sos truskawkowy, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Dzięki niemu danie będzie intensywnie owocowe.
- Alternatywą są knedle z truskawkami i serem. Ciasto na nie przygotowuje się ze zmielonego twarogu, jajek, masła, soli, mąk – pszennej i krupczatki. Tego typu ciasto ma pyszny serowy posmak.
Notka redakcyjna:
Ciasto na knedle z truskawkami
Ciasto na knedle jest bardzo proste w przygotowaniu – przepis na nie jest niemal taki sam co przepis na kopytka. Mimo to istnieją różne szkoły przyrządzania ciasta na knedle. Niekiedy dodaje się do nich mąkę ziemniaczaną, a innym razem nie. Uzależnione jest to przede wszystkim od typu ziemniaków. Jeśli do przygotowania knedli wykorzystujemy młode ziemniaki, które zazwyczaj mają więcej wody niż stare ziemniaki, to niekiedy warto dodać mąki ziemniaczanej. Wiąże ona ciasto, a co za tym idzie, zapobiega jego rozpadnięciu się.
Ziemniaki do knedli powinny mieć gładką konsystencję – możemy ją uzyskać za pomocą ubicia ich na purée, wykorzystać praskę do ziemniaków (muszą być ciepłe, inaczej masa nie będzie jednolita) lub przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa (i tu mogą być całkowicie zimne).
Zupełnie inna opcja, to knedle z truskawkami bez ziemniaków. Chociaż są głównym składnikiem przepisu na tradycyjne knedle, to można jednak przygotować je bez nich. W takim przypadku należy użyć mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną (proporcje 2:1), jajka, sól. Możemy dodać również tłusty, zmielony twaróg, który nada całości lekkiego, serowego posmaku.
Knedle a pyzy – czym się różnią?
Zarówno knedle, jak i pyzy to dania, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa i które przygotowały nam nasze babcie. Czasami nazwy knedle i pyzy bywają używane zamiennie, ale to błąd. Tymczasem, mimo że kształtem są one bardzo do siebie podobne, to jednak są to dwie różne potrawy. Pyzy są daniem przygotowanym na bazie surowych, przetartych ziemniaków i mąki pszennej. Zwykle są one nadziewane farszem wytrawnym – mięsnym, grzybowym. Niekiedy podawane są również bez farszu, okraszone skwarkami lub roztopionym masłem. Z kolei knedle są potrawą mączną, przygotowaną z ugotowanych ziemniaków w formie gładkiego purée. Przygotowuje się je zarówno w formie wytrawnej (np. z mięsem), jak i słodkiej (z owocami).
Z czym podawać knedle z truskawkami?
Knedle z truskawkami można serwować na wiele różnych sposobów – bez żadnej okrasy mogą być nieco za suche, dlatego, żeby były smaczniejsze, warto dodać coś na wierzch:
- bułka tarta: na patelni wystarczy rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i ewentualnie doprawić ją cukrem, białym, trzcinowym lub waniliowym, sprawdzi się też cynamon,
- śmietana: najlepiej 18% lub ubita na sztywno kremówką (30% lub 36%),
- sos owocowy: truskawkowy, malinowy, jagodowy lub inny (według uznania),
- jogurt naturalny,
- prażone migdały,
- nasiona chia,
- ulubione orzechy.