
Knedliki czeskie (ziemniaczane)
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 900 g
- mąka krupczatka: 120 g
- kasza manna: 120 g
- masło: 40 g
- jajka: 2 szt.
- sól: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal2255
- tłuszcz57g
- węglowodany352g
- błonnik6g
- białko67g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ziemniaków: ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie odsączamy je i jeszcze gorące przeciskamy przez sito lub praskę.
krok 2
Łączenie składników: przeciśnięte przez praskę ziemniaki szybko mieszamy z mąką krupczatką i kaszą manną. Dodajemy masło, sól i 2 jajka.
krok 3
Wyrabianie ciasta: ciasto wyrabiamy dokładnie i szybko, a następnie zwijamy w wałki o średnicy mniejszej niż 5 cm i długości około 20 cm.
krok 4
Gotowanie knedlików czeskich: wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy na wolnym ogniu, przez około 15 -20 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmujemy je i natychmiast kroimy na mniejsze części.

