Reklama

Knedliki czeskie przygotowane na bazie ziemniaków to jedna z wersji tego najbardziej znanego dania naszych południowych sąsiadów. Mają delikatny smak i przyjemną konsystencję - posmakują nawet największym niejadkom. Bywają podawane z różnymi dodatkami, na przykład z sosem mięsnym, gulaszem, kapustą zasmażaną lub na słodko, polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Poniżej znajdziecie oryginalny przepis na knedliki.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal2255
  • tłuszcz57g
  • węglowodany352g
  • błonnik6g
  • białko67g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie ziemniaków: ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie odsączamy je i jeszcze gorące przeciskamy przez sito lub praskę.

  • krok 2

    Łączenie składników: przeciśnięte przez praskę ziemniaki szybko mieszamy z mąką krupczatką i kaszą manną. Dodajemy masło, sól i 2 jajka.

  • krok 3

    Wyrabianie ciasta: ciasto wyrabiamy dokładnie i szybko, a następnie zwijamy w wałki o średnicy mniejszej niż 5 cm i długości około 20 cm.

  • krok 4

    Gotowanie knedlików czeskich: wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy na wolnym ogniu, przez około 15 -20 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmujemy je i natychmiast kroimy na mniejsze części.

Porady:

  • Podczas gotowania knedli warto, co jakiś czas przewrócić je na drugą stronę, dzięki temu ugotują się równomiernie.
  • Knedliki czeskie świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów mięsnych i warzywnych. Szczególnie polecamy knedle z gulaszem wołowym.
  • Wiele czeskich gospodyń wyrabianie ciasta na knedliki traktuje jako sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Do proporcji podanych w przepisie na knedle możemy dodać na przykład jedną czerstwą bułkę.
  • Idealne do przyrządzenia knedlików są mączyste odmiany ziemniaków, np. bryza lub cekin.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama