
Knedliki z karkówką i kapustą (bułczane)
- karkówka wieprzowa: 1 kg
- sól: 3 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
- kminek: 15 g
- czosnek: 5 ząbków
- cebula: 4 szt.
- smalec: 124 g
- mąka: 10 g
- boczek: 100 g
- kapusta kiszona: 500 g
- cukier: 60 g
- ocet: 100 ml
- mąka krupczatka: 1 kg
- jajka: 1 szt.
- drożdże: 20 g
- bułka: 1 szt.
- mleko: 500 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal5967
- tłuszcz175g
- węglowodany899g
- błonnik41g
- białko180g
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczenie karkówki: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 140°C. Karkówkę przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kminkiem (15 g) i dokładnie nacieramy zmiażdżonym czosnkiem ze wszystkich stron. Cebule (2 szt.) obieramy i kroimy w kostkę. Układamy ją na dnie brytfanny, a na niej umieszczamy karkówkę. Polewamy kubkiem gorącej wody i pieczemy do miękkości przez około 3 godziny.
krok 2
Składniki na knedliki bułczane: w misce umieszczamy 1 kg mąki krupczatki, 1 jajko, szczyptę soli, pokruszone drożdże, szczyptę cukru i 500 ml mleka. Odstawiamy na 5 minut.
krok 3
Zagniatanie ciasta: po upływie 5 minut zagniatamy ciasto, dodajemy rozdrobnioną bułkę i odstawiamy surowe ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy już podwoi swoją objętość, formujemy z niego 3–4 dość grube wałki.
krok 4
Gotowanie knedli: w dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy knedle i gotujemy przez około 18 minut, obracając w połowie gotowania. Wyławiamy ugotowane ciasto, nakłuwamy i pozostawiamy do odparowania.
krok 5
Krojenie mięsa: upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm.
krok 6
Sos: naczynie, w którym pieczone było mięso, stawiamy na kuchence i podgrzewamy. Sok z cebulą, który pozostał po pieczeniu mięsa, powinien nieco odparować. Następnie dodajemy łyżkę mąki (10 g) i podsmażamy. Zalewamy całość 200 ml zimnej wody i gotujemy przez około 20 minut.
krok 7
Kapusta: na patelni rozgrzewamy 24 g smalcu. 2 cebule obieramy i kroimy je i boczek w kostkę. Wrzucamy na tłuszcz i dodajemy szczyptę kminku. Podsmażamy do miękkości. Następnie dokładamy kapustę kiszoną, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy kapusta zacznie się gotować, dodajemy 20 g cukru (około 4 łyżek), 100 ml octu i sól. Całość przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.
krok 8
Zagęszczanie kapusty: po około piętnastu minutach gotowania dodajemy do kapusty 24 g mąki (około 2 łyżek), mieszamy i ponownie gotujemy przez 15 minut na bardzo małym ogniu.
krok 9
Serwowanie: najpierw na talerzu umieszczamy kapustę - na jedną porcję wystarczą 2–3 łyżki. Knedle kroimy na plastry i układamy je na talerzu jeden na drugim (kilka plasterków). Ostatnim elementem jest mięso, które umieszczamy na kapuście i knedlach skórką do góry. Całość polewamy sosem.

