
Knelki drobiowe
- filet z kurczaka: 200 g
- śmietana 30%: 160 ml
- jajka: 80 g
- bułka: 50 g
- mleko: 250 ml
- bułka tarta: 20 g
- sól: 12 g
- pieprz czarny: g
Sposób przygotowania
krok 1
Kurczak: myjemy go i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą (około 4 g) i gotujemy około 20 minut. Następnie wyławiamy mięso i je studzimy.
krok 2
Kajzerka: moczymy ją w mleku, a kiedy nasiąknie, odciskamy nadmiar płynu rękami.Kajzerka: moczymy ją w mleku, a kiedy nasiąknie, odciskamy nadmiar płynu rękami.
krok 3
Blendowanie: wrzucamy do garnka kawałki kurczaka, dolewamy śmietanę, dodajemy żółtko oraz namoczoną kajzerkę i bułkę tartą, a także sól (4 g) i pieprz.Blendowanie: wrzucamy do garnka kawałki kurczaka, dolewamy śmietanę, dodajemy żółtko oraz namoczoną kajzerkę i bułkę tartą, a także sól (4 g) i pieprz.
krok 4
Białko: ubijamy mikserem na sztywna pianę. Przy pomocy łyżki łączymy ją z drobiową masą. Białko: ubijamy mikserem na sztywna pianę. Przy pomocy łyżki łączymy ją z drobiową masą.
krok 5
Knelki drobiowe: formujemy przy pomocy łyżki i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę (sól – 4 g). Gotujemy 1–2 minuty i wyławiamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
krok 6
Podanie: doskonale pasują do rosołu, zupy pomidorowej, krupniku. Knelki są też trafionym dodatkiem do sosu pomidorowego. Dobrze smakują posypane natką pietruszki lub koperkiem.Podanie: doskonale pasują do rosołu, zupy pomidorowej, krupniku. Knelki są też trafionym dodatkiem do sosu pomidorowego. Dobrze smakują posypane natką pietruszki lub koperkiem.

