
Ciasto knoppers
- masło: 280 g
- nutella: 200 g
- kakao: 10 g
- mleko w proszku: 130 g
- orzechy laskowe: 100 g
- mleko: 115 ml
- cukier: 50 g
- śmietana 30%: 100 ml
- gorzka czekolada: 100 g
- herbatniki: 350 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: foremkę do ciasta o wymiarach 24x24 cm lub 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na mniejsze kawałki. Kakao przesiewamy przez sito.
krok 2
Orzechy: prażymy na suchej patelni. Siekamy. Możemy to zrobić za pomocą malaksera, ale musimy uważać, żeby za bardzo ich nie rozdrobnić. Chcemy, żeby chrupały w czekoladowej masie. Zostawiamy kilka orzechów do dekoracji.
krok 3
Krem czekoladowy: 100 g miękkiego masła ucieramy przez chwilę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy nutellę (po łyżce). Kiedy utworzy się jednolita masa, dodajemy kakao i 20 g mleka w proszku. Mieszamy z uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi za pomocą łyżki lub łopatki.
krok 4
Krem mleczny: mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. 180 g miękkiego masła ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy mleko z cukrem i 110 g mleka w proszku, aż utworzy się jednolity krem.
krok 5
Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy z palnika tuż przed jej zagotowaniem. Zalewamy nią przygotowaną czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji.
krok 6
Składanie ciasta: spód foremki wykładamy herbatnikami. Przykrywamy je masą czekoladowo-orzechową. Tworzymy kolejną warstwę z ciasteczek, na którą przekładamy mleczny krem. Na wierzchu znów układamy herbatniki. Polewamy je czekoladą i dekorujemy całymi orzechami laskowymi.
krok 7
Chłodzenie: gotowe ciasto knoppers wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin. Najlepiej, żeby chłodziło się przez noc. Kremy porządnie wtedy zastygną, a herbatniki lekko namiękną. Krok ten nie został wliczony do ogólnego czasu potrzebnego na przyrządzenie deseru.

