Kociołek warzyw z ziołami
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 230 kcal
Składniki na 6–8 porcji
Składniki:
50 dag kapusty włoskiej
50 dag pomidorów
2 małe cukinie
20 dag fasolki szparagowej
3 ziemniaki
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
4 łyżki pasty pomidorowej
1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki ugotowanego ryżu
10 dag podgotowanego makaronu
5 dag parmezanu
2 łyżki świeżych ziół: bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Kapustę oczyścić, opłukać, usunąć głąb, pokroić w grube paski. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Fasolkę umyć, pokroić.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać kapustę, ziemniaki. Dusić około 5 min, ciągle mieszając.
Wlać bulion, dodać fasolkę, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, gotować 10 min na małym ogniu.
Cukinie umyć, odciąć końcówki, pokroić w kostkę. Wraz z pastą pomidorową dodać do zupy.
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować kolejne 5 min.
Wsypać makaron i ryż. Doprawić. Przed podaniem posypać serem i ziołami.


