Porady:
- Prażenie przypraw – żeby uniknąć spalenia przypraw, dodaj do mieszanki ziarna sezamu. Kiedy się zezłoci, oznaczać to będzie, że również pozostałe ziarna są gotowe.
- Lepienie kulek – im mniej mąki z ciecierzycy dodasz do kofty, tym będą one smaczniejsze. Dodaj jej tylko tyle, ile potrzeba, by kulki się nie rozpadały podczas smażenia.
- Jeśli chcemy mieć pełny posiłek zamiast przekąski, możemy zalać kofty gorącym sosem pomidorowym (jak do spaghetti) i podać po 10 min., kiedy lekko w nim zmiękną, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.
- Jeśli nie masz pod ręką asafetydy, dodaj ½ łyżeczki suszonej cebuli i ½ łyżeczki suszonego czosnku.
- Zamiast oleju możesz także smażyć kofty wegetariańskie na maśle klarowanym. Sprawdzi się też olej kokosowy.
Notka redakcyjna:
Kofta – co to za danie?
Kofta to danie popularne zwłaszcza w kuchni arabskiej, bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. To rodzaj kotlecików lub pieczeni, zwykle z baraniny, ale też wołowiny, kurczaka czy jagnięciny. Z kolei kofta wegetariańska lub wegańska przyrządzana jest zwykle z sera (np. ser paneer), ziemniaków lub innych jarzyn.
Dużą popularnością cieszy się grecka kofta (to nadziane na patyk mielone kotleciki, które zazwyczaj piecze się na grillu ) i indyjska (zazwyczaj wegetariańska), różnią się stosowanymi przyprawami.
Warzywne pulpeciki mogą być wykorzystane do kebaba lub tortilli, natomiast ulepione w większe kotlety to dobry pomysł na wegetariańskie burgery.
Kofta – przepis
Jako że kofta to danie popularne w wielu kuchniach świata, przepisów na nią jest wiele. W większości podstawowym składnikiem jest mięso mielone, do którego dodaje się jajko, przyprawy oraz cebulę. Zależnie od regionu i kuchni, dodaje się także kaszę bulgur, warzywa czy np. żółty ser (do kasarli kofte).
W Indiach, gdzie szczególnie popularna jest kofta wegetariańska, zamiast mięsa wykorzystuje się ser paneer, ziemniaki lub nawet banany. Z wymieszanych składników przyrządza się kulki bądź płaskie kotleciki, które są smażone, pieczone na grillu lub w piecu albo duszone. Gotowe kotleciki podaje się najczęściej z ryżem bądź pieczywem.
Sos do kofty
Najpopularniejszym sposobem podania jest kofta z sosem tzatziki. Przepis na tzatziki jest bardzo prosty: kubek naturalnego greckiego jogurtu (lub wegańskiego odpowiednika) mieszamy do smaku ze startym świeżym ogórkiem i ząbkami czosnku, niewielką ilością oliwy oraz solą, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami, jak mięta czy koperek. Dobrym dodatkiem do kofty będzie także ajvar. Ajvar to pasta ze słodkiej papryki, bakłażanów (lub cukinii), czosnku i octu, doprawiona pieprzem i chili.