Kokosanki
- białko jaja: 4 szt.
- sól: 1 szczypta
- cukier drobny: 150 g
- wiórki kokosowe: 300 g
- ekstrakt migdałowy: 3 krople
Sposób przygotowania
krok 1
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na dnie naczynia nie powinno być płynu, a sama masa pozostaje w miejscu, pomimo przekręcania miski. Dosypujemy cukier partiami. Całość miksujemy jeszcze przez ok. 2 min. Jeśli chcemy zrobić kokosanki bez cukru, można go całkowicie pominąć lub dodać ksylitol, erytrytol, miód, syrop klonowy, daktylowy lub z agawy.

ZjedzPięknie krok 2
Do ubitej piany wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy ekstrakt migdałowy lub waniliowy (można pominąć). Ostrożnie mieszamy łyżką lub szpatułką do ciasta. Jeśli masa wyszła zbyt rzadka, możemy poratować się, dosypując do niej 15 g mąki ziemniaczanej.

ZjedzPięknie krok 3
Papier do pieczenia zgniatamy w kulkę, potem rozprostowujemy go i wykładamy nim dużą płaską blachę z wyposażenia piekarnika. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie będzie się zwijał w czasie nakładania kokosanek. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.

ZjedzPięknie krok 4
Kokosanki możemy nakładać łyżką bezpośrednio na papier do pieczenia lub formować w dłoniach kulki o średnicy ok. 4 cm. Można też spróbować nakładać je szprycą cukierniczą lub rękawem, ale masa może wychodzić dość ciężko.

ZjedzPięknie krok 5
Kokosowe kulki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15–20 min. Pieczemy do zrumienienia.

ZjedzPięknie krok 6
Przestudzone kokosanki przekładamy talerz. Są gotowe do zjedzenia. Można je podać z sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Z przepisu wychodzi ok. 35–40 kokosanek. Można je przechowywać w papierowej torebce lub blaszanej puszce przez 3 dni. A jeśli wyjdą nam zbyt twarde, wystarczy zamknąć je w szczelnym pudełku z plasterkiem jabłka lub skórką na 2 dni. W tym czasie pochłoną wilgoć, dzięki której będą miękkie.



