
Kokoski
- masło: 300 g
- cukier: 400 g
- jajka: 3 szt.
- mąka: 500 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- miód: 50 ml
- mleko: 200 ml
- cukier waniliowy: 32 g
- kakao: 100 g
- wiórki kokosowe: 400 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowania: wyjmujemy masło z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Przesiewamy mąkę do miski. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
krok 2
Ciasto na kokoski: 100 g masła ucieramy z 200 g cukru. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czasu miksując składniki. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do przygotowanej masy i miksujemy. Na końcu wlewamy miód. Całość ucieramy jeszcze przez 2–3 minuty.
krok 3
Pieczenie: blachę w rozmiarze ok. 24×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia.
krok 4
Polewa: w rondelku na małym ogniu roztapiamy 200 g masła. Dodajemy cukier zwykły, waniliowy, kakao i mleko. Gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż polewa zgęstnieje i będzie gładka.
krok 5
Krojenie ciasta na kokoski: kiedy ciasto jest już dobrze schłodzone, kroimy je w kostkę w rozmiarze ok. 6×6×6 cm.
krok 6
Obtaczanie: pokrojone ciastka maczamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na tacy i wstawiamy na 30 min do lodówki. Schłodzone kokoski smakują znacznie lepiej.

