"Kokosowo - cytrynowa, zupa rozgrzewająca"
Doskonale rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne popołudnia. ;)
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
2 średniej wielkości piersi z kurczaka
100 g topionego serka
500 ml bulionu drobiowego
4 łyżki sosu ostrego, z czosnkiem
4 ząbki czosnku
pół pęczka pietruszki
2 świeże papryczki chilli
2 ziarenka kardamonu Kamis
200 g makaronu ryżowego, wstążki
50 ml oliwy z oliwek
łyżeczka soli morskiej
świeżo zmielony pieprz
skórka z dwóch cytryn.
2 listki laurowe
sok z jednej cytryny
Kroki przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, ściągamy błonki i wycinamy tłuste kawałki
(dokarmiamy kota), kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do miseczki. Do
mięsa dodajemy sos chilli z czosnkiem, posiekane drobno ząbki czosnku,
sok z cytryny oraz skórkę z dwóch cytryn. Marynujemy przez dwie - trzy
godziny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy. Kiedy mięso
się zetnie, zestawiamy je z ognia.
W garnku grzejemy bulion, dodajemy listki laurowe, ziarenka kardamonu,
posiekane drobno papryczki. Kiedy bulion się zagotuje, dodajemy
mleczko kokosowe oraz serek topiony. Dokładnie mieszamy, dodajemy
mięso i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną pietruszkę.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu - jest to
niezwykle szybkie i proste. ;)
Zupę koniecznie podajemy na gorąco.


