Porady:
- Jeśli lubimy gęste koktajle o aksamitnej konsystencji, dobrym pomysłem będzie dodatek jogurtu greckiego lub skandynawskiego skyru.
- Banany na koktajl z arbuza można wcześniej zamrozić. Obieramy je ze skórki, kroimy na połówki i owijamy folią spożywczą (lub umieszczamy w specjalnych pojemnikach do mrożenia). Zamrożone owoce wrzucamy do blendera. To sposób na chłodzący napój o gęstej konsystencji.
- Zamiast bananów sprawdzą się także lody jogurtowe o delikatnym, owocowym smaku.
- Owocowego koktajlu nie trzeba dosładzać. Jeśli jednak mamy na to ochotę, w kompozycji z bananem i arbuzem idealnie sprawdzi się mały dodatek miodu, odrobina cukru pudru lub innego słodzika – ksylitolu, erytrolu lub stewii.
Notka redakcyjna:
Koktajl z arbuzem i bananem – propozycje dodatków
Banany są świetnym dodatkiem do wielu różnych koktajli owocowych. Mają neutralny smak i rewelacyjnie budują strukturę napoju. Dzięki nim całość jest spójna i nie rozwarstwia się tak, jak w przypadku shake’ów na bazie samych wodnistych owoców. Smak koktajlu z arbuzem możemy podkręcić dodając:
- truskawki,
- maliny,
- liście mięty,
- sok z cytryny, limonki lub pomarańczy.
Osoby o wrażliwym żołądku powinny uważać na cytrusy w koktajlach z jogurtem. Enzymy zawarte w tych owocach mogą utrudniać trawienie białka. Dlatego warto obserwować swój organizm i dobierać takie produkty, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie.
Mleczny koktajl z arbuza
Tak, arbuza możemy połączyć z mlekiem, ale nie jest to standardowy zestaw. Zazwyczaj zestawiamy ze sobą produkty o podobnym profilu smakowym. Tymczasem mleko jest kremowe i gładkie, a arbuz to orzeźwiający owoc o chrupkiej konsystencji. Taka kompozycja nie każdemu przypadnie do gustu. O wiele bardziej bezpieczne jest połączenie arbuza z jogurtem, ponieważ obydwa składniki są lekko kwaskowe w smaku.
Jeśli jednak mamy ochotę na milkshake z arbuzem, możemy przygotować go w następujący sposób:
- do kielicha blendera wlewamy zimne mleko,
- dodajemy miąższ z arbuza bez pestek i opcjonalnie cukier,
- całość blendujemy na gładki koktajl.
Do mlecznych koktajli z owocami świetnie pasują lody waniliowe i bita śmietana.
Wegański koktajl z arbuzem
W wersji wegańskiej nie używamy produktów pochodzenia zwierzęcego. W zamian możemy sięgnąć po:
- mleko lub jogurt sojowy,
- mleko kokosowe,
- napój migdałowy.
Dla zbudowania konsystencji napoju doskonałe są wegańskie lody z bananów. Na wierzch możemy położyć bitą śmietanę z mleka kokosowego.
Orzeźwiający koktajl z arbuza możemy przygotować także bez mleka i jogurtu, zgodnie z przepisem na arbuzowe smoothie.