
Koktajl malinowy to lekki, orzeźwiający napój. Oprócz soczystych owoców, skrywa on w sobie również jogurt naturalny oraz niewielką ilość cukru. Rewelacyjnie sprawdzi się latem, podczas upalnych, słonecznych dni. Jeśli macie ochotę przygotować ten wyjątkowy koktajl malinowy, poniżej podajemy sprawdzony przepis.
- maliny: 500 g
- jogurt naturalny: 500 ml
- cukier: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Maliny: płuczemy je pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy owoce ręcznikiem papierowym.
krok 2
Koktajl: do blendera wrzucamy maliny, jogurt oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania gęstego napoju o jednolitej konsystencji.
krok 3
Podanie: koktajl malinowy wlewamy do szklanki. Napój dekorujemy świeżymi owocami.
Porady:
- Koktajl malinowy możemy przed podaniem schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. W takim wydaniu napój będzie wyjątkowo orzeźwiający. Świetnie sprawdzi się podczas upalnych dni.
- Jogurt naturalny bez problemu zastąpimy kefirem, maślanką, a nawet mlekiem. Niektórzy mieszają kilka produktów ze sobą. W wersji wegańskiej proponujemy użyć mleczka kokosowego bądź napoju roślinnego np. sojowego, migdałowego.
- Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże maliny. Poza sezonem na te owoce możemy sięgnąć również po mrożony produkt. W takim wypadku polecamy wcześniej go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
- Koktajl malinowy możemy udekorować również liśćmi mięty lub bazylii. Zioła te fantastycznie wzbogacą aromat napoju.
- Z czym możemy połączyć maliny? Okazuje się, że wspaniale komponują się z miodem. Warto dodać go zamiast cukru. Polecamy wybrać ten wielokwiatowy. Odznacza się on łagodnym smakiem i aromatem. Poza tym te słodkie owoce idealnie komponują się z kwaśnymi porzeczkami oraz wiśniami.
Notka redakcyjna:
Koktajl malinowy – o co możemy go wzbogacić?
Koktajl malinowy to orzeźwiający napój, który jest nie tylko smaczny, ale również wyjątkowo zdrowy. Niektórzy dodatkowo wzbogacają go o takie cenne składniki jak:
- płatki owsiane – przed dodaniem do koktajlu, należy zalać je wrzątkiem i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie łączymy je z malinami oraz pozostałymi składnikami. Dodatek płatków owsianych sprawi, że napój będzie wyjątkowo bogaty w błonnik, który reguluje pracę naszych jelit,
- owoce – maliny świetnie komponują się z truskawkami, bananami, porzeczkami i jagodami. Warto połączyć owoce ze sobą. Dzięki temu wzbogacimy smak koktajlu oraz podniesiemy jego wartość odżywczą,
- jarmuż – skrywa on w sobie duże ilości białka oraz witamin z grupy C, B i K. Poza tym zawiera bardzo mało kalorii. Wystarczy dodać do koktajlu niewielką ilość tego warzywa,
- orzechy – sprawdzą się tutaj włoskie, laskowe, a nawet nerkowca. Garść orzechów wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami, a następnie całość rozdrabniamy. Świetnie sprawdzą się tutaj również pestki dyni oraz nasiona słonecznika.
Koktajl malinowy fit – wspomagający odchudzanie
Koktajl malinowy możemy przygotować również w wersji fit. W takiej sytuacji pomijamy dodatek cukru. W ostateczności możemy zastąpić go ksylitolem bądź połówką banana. Ponadto jogurt zamieniamy na mleko o niskiej zawartości tłuszczu. Napój warto wzbogacić o siemię lniane. Wystarczy dodać łyżeczkę tego składnika. Gotowy koktajl malinowy jest pyszny i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Warto zrobić go z samego rana na śniadanie.
Inne pomysły na pyszny koktajl
Koktajle to proste i szybkie w przygotowaniu napoje. Idealnie sprawdzą się w roli deseru, a nawet śniadania. Poza tym wiele z nich jest wyjątkowo zdrowa. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
- koktajl truskawkowy z tofu – to świetna propozycja dla wszystkich osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego. Przygotujemy go na bazie truskawek, tofu, awokado i mleka roślinnego,
- koktajl bananowy – oprócz owoców skrywają w sobie płatki owsiane, miód i mleko,
- koktajl z borówek – odznacza się pięknym fioletowym kolorem. Zamiast borówek amerykańskich możemy użyć jagód,
- koktajl czekoladowy – to idealny pomysł na deser.
Co można zrobić z malin?
Maliny to wyśmienite owoce, po które często sięgamy latem. Cechują się one wyjątkowo słodkim smakiem oraz głębokim aromatem. W związku z tym niekiedy wykorzystujemy je również do przygotowania pysznych deserów takich jak lody malinowe bądź domowy kisiel. Poza tym wspaniale sprawdzą się jako składnik ciast drożdżowych i biszkoptowych. Jeśli ugotujemy je z dodatkiem cukru, uzyskamy pyszny dżem, który rewelacyjnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Fani wytrawnych dań mogą wykonać chłodnik buraczkowo-malinowy. Gotową potrawę warto podać w towarzystwie koziego sera.

