Koktajl z kiwi to zdrowy, sycący napój, idealny na drugie śniadanie albo jako lunch do pracy lub szkoły. Ma mnóstwo witamin i łatwo zabrać go ze sobą na wynos, dlatego jest ulubionym smakołykiem wszystkich aktywnych osób. Świetnie sprawdzi się jako energetyzująca przekąska przed treningiem. Zobaczcie nasz najprostszy przepis na koktajl z kiwi i banana.
- jogurt naturalny: 500 ml
- banany: 1 szt.
- kiwi: 2 szt.
- miód: 25 g
Sposób przygotowania
krok 1
Owoce: obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze cząstki. Przekładamy do kielicha blendera.
krok 2
Koktajl z kiwi: do owoców dodajemy jogurt naturalny i miód. Miksujemy całość przez chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
krok 3
Podanie: gotowy koktajl przelewamy do szklaneczek. Najlepiej wypić go od razu, kiedy jest zimny.
Porady:
- Koktajle z kiwi i banana należą do tych gęstszych. Jeśli wolimy rzadszą konsystencję, możemy dolać trochę mleka lub soku pomarańczowego.
- Gotowy, schłodzony koktajl z kiwi możemy podać solo lub z bitą śmietaną. Taki deser doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęcie dla dzieci, jak i imprezę dla dorosłych, zwłaszcza na świeżym powietrzu, w ciepłe dni. Możemy też zmiksować go z lodami. Powstanie wtedy pyszny i sycący shake z kiwi.
- Smoothie z kiwi, bananem i jogurtem możemy serwować z pokruszonym lodem – jest to dobre rozwiązanie, jeśli nie mamy czasu na chłodzenie napoju.
- Sprawdźcie też koktajle odchudzające na wiosnę i lato.
- Jak przechowywać koktajl z kiwi? Niestety nie postoi długo w lodówce, ponieważ szybko traci kolor i konsystencję. Jeśli chcemy odłożyć go na później, trzymajmy go w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku. Napój zachowa swoje walory dłużej, jeśli przyrządzimy go w blenderze próżniowym, w którym zmielimy owoce bez udziału powietrza.
Notka redakcyjna:
Koktajl z kiwi – inne wersje pełne zdrowia
Kiwi jest bogatym źródłem witaminy C. Warto połączyć je z innymi owocami, warzywami i produktami typu superfood, dzięki czemu powstanie zdrowy, odżywczy i niskokaloryczny koktajl. Oto niektóre pomysły.
- Zielony koktajl z kiwi i szpinaku – dzięki zielonym liściom napój uzyska piękny, żywy kolor. Szpinak jest przede wszystkim świetnym źródłem żelaza, kwasu foliowego i wapnia.
- Koktajl z kiwi i siemienia lnianego – idealny dla osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o błonnik pokarmowy.
- Smoothie z kiwi, pietruszki i pomarańczy – słodki, kwaskowy, cytrusowy, przepyszny. Natka pietruszki wpływa na oczyszczenie organizmu i poprawę nastroju.
- Koktajl z kiwi i jarmużu – ta odmiana kapusty uważana jest za tzw. superfood, czyli produkt o wybitnych walorach prozdrowotnych. W połączeniu z kiwi tworzy prawdziwą bombę witaminową.
Najlepsze owoce na koktajl – kiwi, banan, pomarańcza, a może coś innego?
W jaki sposób jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie? Mimo że są świeże i pyszne, to jednak zjedzenie około pół kilograma codziennie takich produktów może być trudne. Jednym ze sposobów na zdrową dietę są właśnie koktajle – z kiwi, jabłek, jarmużu lub każdej innej rośliny. Takie napoje można podzielić na dwa rodzaje: koktajle z nabiałem (np. mlekiem, jogurtem, maślanką lub kefirem) oraz smoothies (z wodą lub sokiem owocowym). Koktajl z kiwi zawdzięcza swój delikatnie słodki smak i gładką konsystencję dodatkowi banana. Tłuste owoce (np. awokado) są często stosowanym składnikiem napojów. Zapewniają one nie tylko kremową strukturę, ale również sporo błonnika i zdrowych tłuszczów.
Przygotowanie smoothie z kiwi jest bardzo proste. Najlepsze napoje powstają, gdy zmiksujemy swoje ulubione owoce i warzywa. Istnieją jednak przepisy na nietypowe połączenia smaków, na które trudno jest samodzielnie wpaść. Przedstawiamy więc listę naszych ulubionych zdrowych koktajli.


