Reklama

Jest intensywnie zielony, ale kolor zawdzięcza dodatkowi nie szpinaku czy jarmużu, ale szczawiu. Oprócz niego w tym zielonym koktajlu znajdziecie też gruszkę, limonkę, paprykę, jabłka, seler...

Składniki:

2 zielone jabłka golden delicious
gruszka konferencja
4 łodygi selera naciowego
1/2 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka szczawiu krwistego
2 kiwi
2 limonki
zielona papryka
1/2–1 zielonej papryczki chili

Kroki przygotowania:

Owoce i warzywa myjemy i osuszamy. Jabłka i gruszkę kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na mniejsze części.
Z łodyg selera obieramy zewnętrzną łykowatą część, kroimy na mniejsze kawałki. Z kiwi wydrążamy miąższ. Z limonek wyciskamy sok.
Paprykę i chili czyścimy z błon i pestek, kroimy na mniejsze części.
Część składników wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy resztę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017

Reklama

Porady:

Lubisz zielone koktajle, ale nie przepadasz lub znudził ci się szpinak i jarmuż? Sięgnij po kwaśny szczaw!

Zobacz też: "Superkoktajle dla zdrowia i urody". Katarzyna Błażejewska-Stuhr i jej koktajle z superfoods

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama