
Kołduny
- mąka pszenna: 350 g
- woda: 100 ml
- sól: 6 g
- jajka: 1 szt.
- mięso mielone wołowe: 350 g
- smalec: 100 g
- bulion warzywny: 50 ml
- masło: 25 g
- majeranek: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- czosnek: 4 ząbki
- cebula: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na kołduny: przepis zaczyna się od przesiania mąki do miski. Dodajemy do niej szczyptę soli. Mieszamy gorącą wodę z 20 g masła. Odstawiamy na chwilę, żeby przestygła, po czym wlewamy do suchych składników. Wbijamy też jedno małe jajko. Zagniatamy elastyczne i zwarte ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 30 minut.
krok 2
Mięso: przekładamy do miski. Warto kupić łopatkę wołową bez kości lub polędwicę i samodzielnie ją zmielić lub drobno posiekać. Możemy też częściowo zastąpić ją baraniną. Dodajemy tłuszcz. W tradycyjnych przepisach na kołduny litewskie był to łój lub szpik wołowy, ale my wykorzystujemy smalec.
krok 3
Farsz: obieramy ząbki czosnku i cebulę. Siekamy je i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Dodajemy do mięsa. Wlewamy też bulion warzywny, drobiowy lub wołowy. Wsypujemy przyprawy: sól, pieprz i majeranek (opcjonalnie lubczyk). Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gotowy farsz chłodzimy w lodówce. Dzięki temu będzie zwarty i łatwiej będzie nadziewać nim pierogi.
krok 4
Lepienie pierogów: ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego krążki za pomocą kieliszka lub wąskiej szklaneczki. Nakładamy farsz i formujemy pierożki w kształcie uszek. W tym celu składamy ciasto na pół, a następnie sklejamy ze sobą rogi. Gotowe kołduny z mięsem układamy na podsypanej mąką tacy. Możemy przykryć je ściereczką, żeby nie wyschły, zanim będziemy je wrzucać na rosół lub wodę.
krok 5
Gotowanie: wrzucamy pierożki do osolonego wrzątku. Po 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową. Możemy także ugotować je od razu w rosole. Pamiętajmy jednak, że wpłynie to na jego klarowność.
krok 6
Podanie: układamy pierożki w głębokim talerzu. Dekorujemy świeżą natką pietruszki. Serwujemy kołduny w rosole wołowym lub drobiowym, najlepiej z dużą ilością lubczyku. Nie jest to jedyny patent na litewskie uszka. Świetnie smakują z okrasą z cebulki i boczku, kremowym sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną. Ciekawą propozycją podania jest też czerwony barszcz z kołdunami.

