
Kołduny w czerwonym barszczu
- mąka: 400 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 5 g
- wołowina: 300 g
- suszone grzyby: 50 g
- cebula: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- czerstwe bułki: 1 szt.
- masło: 30 g
- pieprz czarny: 3 g
- tymianek: 5 g
- majeranek: 5 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal380
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesiać przez sito, zrobić zagłębienie, wbić duże jajko. Stopniowo wlać 3/4 szklanki letniej wody, mieszając nożem. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.
krok 2
Farsz: jeśli nie mamy wołowiny i marchewki z rosołu - musimy je ugotować. Umyte grzyby namoczyć. Ugotować w tej samej wodzie, ostudzić. W wywarze grzybowym namoczyć czerstwą kajzerkę. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle. Wołowinę zemleć z marchewką, grzybami, podsmażoną cebulą oraz namoczoną i odciśniętą kajzerką. Przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
krok 3
Lepienie: Ciasto cienko rozwałkować. Szklaneczką lub foremką wyciąć krążki o średnicy 4–5 cm. Na środku każdego ułożyć porcje farszu. Ciasto składać nad farszem w półkola mocno zaciskając brzegi.
krok 4
Jak gotować kołduny? W szerokim garnku zagotować osolony wrzątek. Wkładać pierogi porcjami. Zamieszać, gotować, aż wypłyną. Dogotować jeszcze 2 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać zalane gorącym czystym czerwonym barszczem. Posypać majerankiem.

