
Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem
- mąka pszenna: 500 g
- woda: 215 ml
- olej: 40 ml
- sól: 2 łyżeczki
- pieprz czarny: 1 łyżeczka
- olej rzepakowy: 2 łyżki stołowe
- soczewica czerwona: 2 szklanki
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- cząber: 2 łyżki stołowe
- pieprz ziołowy: 1 łyżka stołowa
- papryka wędzona: 1 łyżka stołowa
- bulion warzywny: 1 l
- zakwas: 1 l
- majeranek: 2 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
krok 2
Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 1–2 minuty. Dopraw cząbrem, papryką oraz pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z soczewicą i dopraw solą (2/3 łyżeczki) oraz pieprzem (1/2 łyżeczki). Farsz powinien być dość wyraźny w smaku.
krok 3
Połącz składniki do ciasta: mąka, woda, olej i 1/2 łyżeczki soli - uwaga woda musi być bardzo gorąca! - i zagnieć. Kawałki ciasta wałkuj na pożądaną grubość (3–4 mm). Wykrawaj szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta. Na środku układaj kulki z farszu. Zawijaj elegancko w kołduny (uszka).
krok 4
Przygotuj barszcz: bulion gotuj na małym ogniu z dodatkiem majeranku 20–30 minut. Dolej zakwas buraczany i doprowadź do tzw. migotania (ok. 80 stopni Celsjusza). Przecedź i dopraw wedle uznania – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem.

