Porady:
- Jeśli chcecie, aby surówka miała bardziej wyrazisty smak, dodajcie odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
- Z kolei, jeśli surówka ma być lżejsza, zamiast jogurtu z majonezem, dodajcie sam jogurt lub dressing z oliwy i soku z cytryny.
- Zielony ogórek można zastąpić kiszonym lub konserwowym.
- Można także dodać pokrojoną w cienkie paski czerwoną paprykę, aby surówka z kapusty pekińskiej była bardziej kolorowa.
- Jeśli lubicie więcej ziół w surówkach, dodajcie natkę pietruszki lub drobno posiekany szczypiorek.
Notka redakcyjna:
Do czego pasuje surówka z kapusty pekińskiej?
Surówka sprawdza się jako dodatek praktycznie do każdego obiadu, w tym także do dań tzw. szybkiej kuchni. Świetnie smakuje np. w hot dogach lub miniburgerach. W pełni zastępuje inne warzywne dodatki i dobrze komponuje się z sosami na bazie majonezu.
Surówkę możecie wykorzystać także do kanapek z domową wędliną, np. schabem gotowanym lub pasztetem drobiowym. Sprawdza się także w roladkach z domowej tortilli.
Sos do surówki z kapusty pekińskiej
W naszym przepisie użyliśmy zwykłego jogurtu naturalnego i majonezu. Można jednak wzbogacić smak surówki z kapusty pekińskiej, dodając bardziej złożony sos. Poniżej kilka propozycji:
- sos z majonezu – majonez mieszamy ze śmietaną 18%. Dodajemy musztardę, odrobinę soli i pieprzu,
- sos winegret z miodem lub bez, czyli przygotowany na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu,
- klasyczny dressing na bazie oleju – olej mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę cukru, soli i pieprzu.
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej
Jeśli macie ochotę na surówkę w wietnamskim stylu, należy przygotować do niej gorącą zalewę. W niewielkim rondelku podgrzewamy:
- 50 ml octu,
- 50 ml cukru,
- 1 łyżeczkę soli,
- 50 ml oleju
- i 50 ml wody.
Gdy sos się zagotuje, mieszamy go jeszcze przez chwilę, po czym zalewamy nim kapustę i warzywa, aby zmiękły. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 4 godz. Po tym czasie surówka z kapusty pekińskiej jest idealna, szczególnie do dań kuchni azjatyckiej, np. sajgonek.