Porady:
- Nie przesadzajcie z ilością składników na jednej kanapce. Porcja ma wyglądać świeżo i kolorowo, ale ma być również praktyczną przekąską na imprezie. Jeśli składników będzie zbyt dużo, mogą one spadać z kanapki.
- Podzielcie kanapki na mięsne i wegetariańskie, aby goście łatwo zorientowali się, po które minikanapki mogą sięgnąć.
- Zadbajcie o świeże składniki i przygotujcie minikanapki na ostatnią chwilę przed imprezą – będą apetycznie wyglądać znaczniej dłużej.
- Jeżeli macie taką możliwość, dobrze jest zostawić część składników na później. Wtedy w trakcie przyjęcia będziecie mogli szybko zrobić kolejną porcję.
- Spodziewacie się na przyjęciu gości na diecie wegańskiej – zróbcie kilka kanapek bez twarożku. Możecie go zastąpić, np. hummusem z suszonymi pomidorami lub hummusem z dyni.
Notka redakcyjna:
Minikanapeczki z bagietki – wersja wegańska
Poniżej lista wartościowych składników do wegańskich minikanapeczek z bagietki:
- tempeh – to wegański nabiał, wytwarzany ze sfermentowanych ziaren soi. Jest podobny w smaku do tofu, które produkowane jest z mleka sojowego. Tempeh jednak – jako produkt powstały w wyniku fermentacji – jest zdrowszy dla naszych jelit,
- smalec z fasoli – jesteśmy przekonani, że posmakuje nie tylko weganom. Do pasty z białej fasoli należy dodać drobno posiekaną cebulkę i smażonego jabłko. Jako wegańskie skwarki świetnie sprawdzają się prażone pestki słonecznika,
- pasta z ciecierzycy – to nie musi być hummus. Tym razem cieciorka zmieszana jest z jabłkiem i wędzona śliwką,
- masło z orzechów nerkowca – wystarczy zblendować orzechy, aby powstało kremowe masło, którym można posmarować bagietki,
- chlebowiec – wystarczy go zamarynować i przesmażyć. Następnie poszarpany na paski chlebowiec układamy na dowolną wegańską pastę.
Minikanapki z bagietką własnego wypieku
Wybierając bagietki do minikanapek, postawmy na świeże wypieki. To zdecydowanie jednodniowe pieczywo, więc trzeba je kupić tego samego dnia rano. Francuskie bagietki można także upiec samodzielnie w domu – wtedy będziecie mieć pewność, że powstały z jakościowych składników.
Minikanapki na imprezę możecie przygotować także na innym dowolnym pieczywie. Warto jednak zadbać o to, aby można je było pokroić na małe kromki – w sam raz na 2–3 kęsy. Wygodnym pomysłem są małe kanapeczki na sucharkach, krakersach czy waflach ryżowych, które mogą dłużej postać.
Minikanapeczki z owocami
Zarówno do serów, jak i wędlin na minikanapkach świetnie pasują owoce. Poniżej nasze propozycje:
- minikanapki z bagietką, szynką i melonem – bagietkę smarujemy twarożkiem, na to kładziemy plasterek szynki i kawałek melona,
- minikanapki z serem lazur i gruszką – kawałek sera pleśniowego kładziemy bezpośrednio na bagietce lub na listkach szpinaku. Na wierzch kładziemy plasterek gruszki w syropie (mogą też być świeże),
- owoce na kremowym serku – na bagietki posmarowane serkiem naturalnym możecie położyć pokrojone w plasterki truskawki, brzoskwinie czy maliny w całości,
- kanapki z kozim serem i figami – świeże figi wystarczy umyć i pokroić w ćwiartki lub plasterki. Bagietki smarujemy twarożkiem z koziego mleka, na wierzch kładziemy figi. Całość delikatnie polewamy miodem.