Porady:
- Pasteryzacja polega na umieszczeniu zakręconych słoików z kompotem w garnku z gotującą się wodą. Należy przy tym pamiętać, aby woda nie sięgała do zakrętek. Kompot agrestowy przygotowany w ten sposób może być smakowitym zapasem na zimę.
- Do kompotu z wykorzystaniem agrestu, można użyć również innych owoców.
- Kompot z agrestu najlepiej serwować w karafce albo większym dzbanku. W upalne dni można dodać kilka kostek lodu.
Notka redakcyjna:
Kompot z mrożonych owoców
Świeże owoce mają jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Nie zawsze jednak mamy do nich dostęp. Poza sezonem na nasze ulubione owoce, z pomocą mogą nam przyjść mrożonki. Z ich wykorzystaniem można stworzyć równie smaczne kompoty czerpiąc z owoców to co najlepsze. Aby przygotować kompot z mrożonek, wystarczy dodać mrożone owoce do gotującej się wody z cukrem i doprowadzić całość do wrzenia. Kolejne kroki przygotowania pozostają niezmienne. Taki napój przywoła najlepsze wspomnienia z upalnego lata.
Kompot z agrestu – jaki agrest wybrać?
Aby wybrać jak najlepszy agrest warto zwrócić uwagę na dwie kwestie. Po pierwsze dojrzały agrest nie może być zbyt twardy. W przeciwnym razie kompot wyjdzie kwaśny i niesmaczny. Owoce dobrego agrestu powinny być duże i miękkie. Ważne również, by nie było na nich ciemnego nalotu. Kierując się tymi wskazówkami, wybrany przez was agrest będzie słodki i soczysty.
Przepisy z wykorzystaniem agrestu
Agrest to owoc, który można wykorzystać w wielu ciekawych przepisach. Świetnie sprawdzi się w postaci domowej konfitury lub dżemu. Oprócz kompotu doskonale smakuje w postaci soku. Agrest to również doskonały dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów. Dzięki swojemu delikatnie kwaśnemu posmakowi, przełamuje słodycz wielu wypieków. Owoce te spokojnie można mrozić.