
Kompot z czarnej porzeczki
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- czarna porzeczka: 1 kg
- woda: 2 l
- cukier: kg
Sposób przygotowania
krok 1
Na kompot z czarnej porzeczki należy przygotować oczyszczone, niepryskane, dojrzałe porzeczki. Dbamy o to, żeby na sitku w trakcie ich mycia zostały listki, ogonki i kawałki łodyżek, a do garnka na kompot z czarnej porzeczki trafiły same owoce. Zasypujemy je 2-3 łyżkami cukru i odstawiamy na 20-30 minut, aby puściły sok - kompot będzie wtedy smaczniejszy!

iStock krok 2
Owoce czarnej porzeczki zalewamy wrzątkiem lub przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dosypujemy pozostały cukier i zagotowujemy. Przestudzony lub z kostkami lodu - kompot z czarnej porzeczki może być od razu serwowany! Jest pyszny - taki jak w kuchni u babci na letni obiad.

iStock

