Reklama

Ten kompot przypomina nieco świąteczny z suszu, ale jest zrobiony ze świeżych owoców, a przez to bardzo orzeźwiający.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na pół. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Połówki śliwek wkładamy w połówki gruszek.

  • krok 2

    Śliwki nakłuwamy wykałaczką, aby nie popękały podczas gotowania. Doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem i goździkami, wkładamy do niej owoce i gotujemy razem 5 min na małym ogniu pod przykryciem.

  • krok 3

    Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w temp. 85°C.

Porady:

Owoce z kompotu zalane galaretką możemy położyć na powierzchni sernika, na kruchym cieście lub upiec zalane ciastem jogurtowym. Ten przepis na kompot z gruszek i śliwek to połączenie dwóch przepisów, które gorąca polecamy: przepis na kompot z gruszek i przepis na kompot ze śliwek. Będzie pyszny nie tylko od razu do podania,ale przede wszystkim jako kompot na zimę do domowej spiżarni. Przydadzą się do tego odpowiednie akcesoria.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama