Porady:
- Po prawidłowo przeprowadzonej pasteryzacji nakrętki słoików powinny być wklęsłe.
- Jak przyrządzić kompot z mirabelek na zimę tak, by powstał rozgrzewający napój? Warto postawić na dodatki, dzięki którym rozgrzeje nas nie tylko temperatura napoju. Ciepły kompot z mirabelek możemy wymieszać np. z imbirem, goździkami czy cynamonem. Wszystkie te przyprawy mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i bakteriobójcze. Dobrymi dodatkami będą także cytrusy, syropy (np. syrop z cebuli, klasyczny syrop malinowy, czy też syrop z pędów sosny) i miód.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić kompot z mirabelek w słoiku?
Kompot z mirabelek zachowuje swoje walory smakowe i odżywcze na długie czas dzięki procesowi pasteryzacji. Poprzez podgrzewanie eliminujemy chorobotwórcze drobnoustroje i przedłużamy termin ważności produktów. Kompot z mirabelek bez pasteryzowania należy spożyć od razu po przyrządzeniu. Jak pasteryzować przetwory? Przede wszystkim należy zadbać o dokładne wyparzenie słoików, w których mamy zamiar przechowywać kompot ze śliwek mirabelek. Dwa najłatwiejsze sposoby na wekowanie to:
- Pasteryzacja w garnku. Aby słoiki nie pękły w trakcie gotowania, duży garnek wykładamy płócienną ściereczką. Słoiki ustawiamy tak, by się ze sobą nie stykały i zalewamy je wodą tak, by nie sięgała do pokrywek. Doprowadzamy do wrzenia. Po ugotowaniu słoiki należy ponownie dokręcić i ustawić do góry dnem na co najmniej dobę
- Pasteryzacja w piekarniku. Przebiega bardzo podobnie do pasteryzacji w garnku. Piekarnik rozgrzewamy do 130°C. Słoiki z przetworami ustawiamy na blaszce wyłożonej gazą i zostawiamy w piekarniku na godzinę. Po tym czasie słoiki ustawiamy na ręczniku kuchennym bądź ściereczkach i również odstawiamy na minimum dobę.
Jak zrobić kompot z mirabelek?
Lato jest najlepszą porą na zaopatrzenie się w zapasy. Mamy wtedy dostęp do największej ilości świeżych owoców i warzyw najróżniejszych odmian. Oprócz dżemów, konfitur i mrożonek, warto przygotować także kompoty do słoików. Jak zrobić kompot z mirabelek? To bardzo proste. Śliwki mirabelki najpierw należy przebrać z listków, poobrywać ogonki, a następnie umyć pod bieżącą wodą. Na dnie dużych (przynajmniej litrowych), uprzednio wyparzonych słoików układamy owoce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu, którym zalejemy kompot z mirabelek. W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Gorącym syropem zalewamy ułożone w słoikach mirabelki. Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez pół godziny w 85°C. Według tego sposobu możesz przygotowywać kompoty z innych owoców - ważne, aby dostosować ilość cukru do słodkości owoców.
Zobacz także: Zapomniane napoje z czasów PRL, czyli co warto znowu wypić przy wspólnym stole