
Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pierś z kaczki: 4 szt.
- udka z gęsi: 4 szt.
- sól morska: 1 szczypta
- czosnek: 1 szt.
- pieprz czarny: 1 szczypta
- rozmaryn: 4 gałązki
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
- jałowiec: 5 szt.
- tymianek: 4 gałązki
- białe wino: 1 szklanka
- smalec: 1 kg
Sposób przygotowania
krok 1
Wszystkie kawałki mięsa nacieramy solą. Układamy w naczyniu, dodajemy wszystkie przyprawy i zgniecione ząbki czosnku, zalewamy winem. Owijamy szczelnie folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 12–18 godz.
krok 2
W szerokim rondlu rozgrzewamy smalec, wkładamy do niego kawałki mięsa oraz gałązki ziół i listki laurowe z marynaty. Gotujemy na maleńkim ogniu tak długo, aż mięso pod dotykiem widelca będzie się rozpadać. Przekładamy np. do ceramicznego garnczka i zalewamy tłuszczem; trzymamy w lodówce lub piwnicy, albo do słoików i pasteryzujemy.

