Reklama

Do chrupiącej bułeczki będzie jak znalazł - to słońce w słoiku!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Brzoskwinie zanurzamy we wrzątku, zdejmujemy skórkę i przekrawamy owoce na połówki. Wyjmujemy pestki. Zasypujemy w rondlu cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na 15 min, mieszamy kilka razy, by brzoskwinie równomiernie pokryły się cukrem.

  • krok 2

    Smażymy na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i smażymy, aż konfitury zgęstnieją. Dodajemy alkohol, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy. Odwracamy do góry dnem.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady:

Pasują do ciasta drożdżowego, ale przede wszystkim możemy nimi posmarować tort Sachera, zanim oblejemy go gorzką czekoladą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama