
Konfitura brzoskwiniowa
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- brzoskwinie: 500 g
- cukier: 450 g
- sok z cytryny: 30 ml
- likier brzoskwiniowy: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Brzoskwinie zanurzamy we wrzątku, zdejmujemy skórkę i przekrawamy owoce na połówki. Wyjmujemy pestki. Zasypujemy w rondlu cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na 15 min, mieszamy kilka razy, by brzoskwinie równomiernie pokryły się cukrem.
krok 2
Smażymy na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i smażymy, aż konfitury zgęstnieją. Dodajemy alkohol, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy. Odwracamy do góry dnem.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

