Reklama

Doskonała do pieczywa, drobiu czy też smażonego sera Camembert

Składniki:

I WERSJA
3 litry borówek oczyszczonych
Około 0,70 dag cukru, tyle ile lubimy
Sok z cytryny do smaku
II WERSJA
borówka
miód naturalny do smaku

Kroki przygotowania:

I WERSJA:
Borówki zalać wrzącą wodą i odstawić na około 15 minut, aby pozbyły się charakterystycznej goryczki.
Następnie przecedzić i przełożyć do rondla z grubym dnem.
Smażyć na wolnym ogniu dodając cukier i sok z cytryny do smaku.
Smażymy mieszając aż do zgęstnienia. Należy zrobić test na zimnym talerzyku, jak dobrze zakrzepnie, gotowy.
Wtedy przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.
II WERSJA NA BEZPOŚREDNIE ZUŻYCIE:
Borówki zaparzone i osączone zemleć, dosłodzić miodem i przełożyć do słoiczka.
Przechowywać w lodówce.
Doskonałe do pieczywa, drobiu czy też smażonego sera Camembert

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama