Porady:
- Przetwory z płatków róży można wzbogacić dodatkami, które dodadzą im jeszcze więcej smaku. Dobrym pomysłem będzie dorzucenie do garnka odrobiny skórki otartej z cytryny, limonki lub pomarańczy. Wspaniałego aromatu nada też kilka listków świeżej mięty lub gałązka lawendy.
- Konfitura z płatków róży powinna być przechowywana w chłodnym, zaciemnionym miejscu, w przeciwnym razie starci piękny purpurowy kolor, choć nie wpłynie to na zmianę jej smaku.
- Żeby dżem z płatków róży przetrwał całą zimę, ważne jest wybranie słoików ze szczelnym zamknięciem. Wcześniej trzeba je dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć. Dla pewności i dodatkowego zabezpieczenia zakrętki warto posmarować odrobiną mocnego alkoholu.
- Dżem z płatków róży można też przygotować w szybszej wersji bez gotowania. Wystarczy utrzeć płatki z dodatkiem cukru na gęstą, jednolitą masę. Najlepiej robić to w makutrze lub moździerzu, ale proces uda się też w solidnej misce o grubych brzegach. Taka ucierana konfitura z płatków róży, dzięki dużej dawce cukru, może stać zamknięta w słoikach nawet bez pasteryzacji.
Notka redakcyjna:
Konfitura z płatków róży - kilka słów o płatkach
Konfitura z płatków róży to coraz popularniejszy dodatek, który znajdziemy już obecnie w większości dużych sklepów. Choć na półkach ten wyrób prezentuje się bardzo efektownie, to warto go zrobić w domowym zaciszu, dzięki temu wiemy, co jest w środku. Receptura nie jest skomplikowana, a do jej przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych akcesoriów.
Jak zrobić konfiturę z płatków róży? Podstawą są oczywiście dorodne kwiaty. Płatki dzikiej róży zbiera się zwykle od kwitnienia w kwietniu, maju aż do lipca. Warto pamiętać, żeby na zbiory udawać się tylko w suche i słoneczne dni, kiedy nie pada deszcz. Najlepiej robić to z samego rana lub późnym wieczorem.
Płatki powinno się zbierać do przewiewnego pojemnika, dlatego najlepiej sprawdzi się tu lniany woreczek lub wiklinowy koszyk. Należy zwrócić uwagę, na to, żeby nie zbierać płatków z krzaczków znajdujących się blisko ruchliwych dróg i dużych zakładów przemysłowych. W miarę możliwości dobrzej jest się zorientować, czy dana roślina nie była pryskana chemicznymi opryskami. W przeciwnym razie mogą znaleźć się na nich zanieczyszczenia.
Konfitura z płatków róży - do czego?
Najprostszym sposobem, w jaki możemy wykorzystać różane przetwory, to dodawanie ich do herbaty. Mocny napar z dodatkiem słodko-kwaśnej konfitury różanej to najlepszy sposób na rozgrzanie. Kolejny pomysł to oczywiście ciasta. Dżem z płatków róży to pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków:
Co zrobić z płatków róży? Inne przepisy
Płatki róży można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Z tego pachnącego składnika wyczarujemy między innymi:
- doskonały syrop,
- galaretkę,
- herbatkę,
- nalewkę z płatków róży,
- ocet z płatków róży - bardzo zdrowy i aromatyczny dodatek do wielu dań. Można go wykorzystywać zarówno w kuchni, jak i w łazience, gdyż świetnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju domowych kosmetyków.
Płatkami róż można też aromatyzować wiele gotowych produktów. Wystarczy zasypać je cukrem lub zalać oliwą z oliwek, żeby wyczarować wspaniałe dodatki do wielu dań. Są one również pięknym elementem dekoracyjnym, którym można ozdobić torty, drinki czy sałatki.