Reklama

Kopertki drożdżowe z marmoladą to łatwe w przygotowaniu ciastka na świąteczny stół. Ciasteczka są chrupiące i kuszą nadzieniem z marmolady i kremu czekoladowo-orzechowego. Kopertki drożdżowe z marmoladą sprawdzą się jako słodki prezent.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Drożdże rozkruszamy z niewielką ilością śmietany. Łączymy z pozostałą śmietaną, margaryną, dodajemy mąkę i zagniatamy. Mąki dajemy tyle ile ciasto „zabierze”, powinno przypominać to na pierogi.

  • krok 2

    Elastyczne ciasto rozwałkowujemy dość cienko (pamiętajmy, że ciastka urosną). W cieście wycinamy kwadraty o boku 5 cm, na środku kładziemy odrobinę marmolady lub nutelli i dokładnie sklejamy po skosie końcówki dwóch boków. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15–20 min, na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

Porady:

W przepisie można użyć ulubioną marmoladę albo krem czekoladowo-orzechowy. Przygotowywanie ciastek ułatwią liczne akcesoria np.: przesiewak do mąki lub silikonowa łopatka ułatwiająca przekładanie gotowych wypieków.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama