
Kopertki drożdżowe z marmoladą
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- drożdże: 30 g
- śmietana 18%: 250 ml
- margaryna: 250 g
- mąka pszenna: 800 g
- marmolada pomarańczowa: 0.5 szklanki
- jajka: 1 szt.
- cukier puder: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Drożdże rozkruszamy z niewielką ilością śmietany. Łączymy z pozostałą śmietaną, margaryną, dodajemy mąkę i zagniatamy. Mąki dajemy tyle ile ciasto „zabierze”, powinno przypominać to na pierogi.
krok 2
Elastyczne ciasto rozwałkowujemy dość cienko (pamiętajmy, że ciastka urosną). W cieście wycinamy kwadraty o boku 5 cm, na środku kładziemy odrobinę marmolady lub nutelli i dokładnie sklejamy po skosie końcówki dwóch boków. Smarujemy jajkiem i pieczemy 15–20 min, na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

