Reklama

Kopytka to klasyka polskiej kuchni, którą większość z nas doskonale pamięta z rodzinnego domu. To danie od dekad nie traci popularności, gdyż jest nie tylko pyszne, ale także proste, szybkie i tanie. Co więcej, jest świetnym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Przyjmują wiele postaci. Występują zarówno w kompozycjach mięsnych, jak i wegetariańskich, chociaż często wystarczy im zwykła maślana polewa. Jak zrobić kopytka idealne? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Obierzcie ziemniaki. Wybierzcie mączystą odmianę, dzięki czemu ciasto na kopytka będzie zwarte, a jednocześnie miękkie i nie będzie trzeba dodawać za dużo skrobi. Pokrójcie ziemniaki w mniejsze kawałki i ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedźcie je i porządni odparujcie w garnku, żeby nie były wilgotne. Kiedy są jeszcze gorące, przeciśnijcie je przez praskę, zmielcie w maszynce do mięsa lub użyjcie przecieraka. Postarajcie się, żeby nie zostały grudki. Jeśli używacie ziemniaków z wczorajszego obiadu, wyjmijcie je dużo wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.

    Make eat easy

  • krok 2

    Przesiejcie na stolnicę mąkę pszenną z solą. Jeśli chcecie zrobić kopytka bezglutenowe, zamieńcie ją na ryżową lub owsianą, ale nie zapomnijcie wtedy też o dosypaniu skrobi ziemniaczanej do ciasta. Dodajcie do mąki zmielone ziemniaki. Najlepiej, jeśli są jeszcze lekko ciepłe. Wbijcie jajko.

    Make eat easy

  • krok 3

    Zagniećcie składniki na gładkie ciasto. Jeśli mocno się klei, dodatkowo je podsypcie. Ale pamiętajcie, że to, ile mąki do kopytek dodacie, determinuje ich konsystencję. Gdy będzie jej za dużo, kluski wyjdą twarde i gumowate. Podzielcie ciasto na 6 części.

    Make eat easy

  • krok 4

    Uformujcie ciasto w wałeczki. Pokrójcie je na porcje w kształcie rombów, mniej więcej wielkości kciuka. Oddzielajcie kolejne poduszeczki nożem stołowym lub specjalną skrobką cukierniczą (to wygodne rozwiązanie, bo ciasto nie przykleja się do jej boków).

    Make eat easy

  • krok 5

    Doprowadźcie wodę do wrzenia w sporym garnku. Posólcie ją. Wrzućcie kopytka (jeśli zwielokrotniliście składniki na ciasto, nie gotujcie wszystkiego na raz, inaczej kluski będą się sklejać). Po chwili delikatnie przemieszajcie drewnianą łyżką, żeby sprawdzić, czy nie przykleiły się do dna. Poczekajcie, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu odliczcie 3 minuty. Wyjmijcie je łyżką cedzakową. Podajcie z roztopionym masłem lub ulubionym sosem.

    Make eat easy

Porady:

  • Niektórzy uważają, że jedyny słuszny przepis to kopytka z mąką ziemniaczaną. Rzeczywiście, taki dodatek może pomóc, jeśli wybrane przez was kartofle nie miały wystarczająco dużo skrobi, ale nie zawsze jest konieczny. Przyda się natomiast, gdy chcecie zrobić kopytka bez jajek. Ciasto będzie wtedy podobne do tego na kluski śląskie.
  • Co zrobić, żeby kopytka nie sklejały się po wyjęciu z garnka? Najlepiej zapobiec temu już na etapie gotowania, dodając do wrzątku 1 łyżkę oleju.
  • Dla urozmaicenia dania obiadowego z kopytkami przygotujcie kolorowe ciasto (polubią je zwłaszcza dzieci). By nabrały pięknych barw, wystarczy dodać do nich odrobinę soku z buraka bądź marchewki lub zblendowany szpinak.
  • Dobrym pomysłem jest ugotowanie lub upieczenie ziemniaków w mundurkach na kopytka. Dzięki temu nie chłoną wody w obróbce termicznej i nie będziecie musieli dodawać więcej mąki.

Notka redakcyjna:

Z czym podawać kopytka?

Sprawdzony przepis na kopytka tradycyjne broni się nawet bez dodatków. Ziemniaczane kluseczki są przepyszne solo i wystarczy do nich odrobina masła, podsmażonej cebulki lub skwarek z boczku. Nic nie szkodzi jednak, żeby wypróbować różne połączenia smakowe, na przykład:

  • kopytka z sosem grzybowym – najlepiej ze świeżych grzybów w okresie jesiennym, z prawdziwków, rydzów lub kurek. Sprawdzą się też suszone borowiki. Poza sezonem możecie też przygotować kopytka z sosem pieczarkowym.
  • kopytka z gulaszem – klasyk na sycący obiad. Jednogarnkowiec możecie zrobić z wołowiny lub wieprzowiny. Kopytka dobrze zastąpią kaszę, ryż lub kluski śląskie.
  • kopytka z cukinią i oscypkiem – nietypowe danie, na pewno spodoba się miłośnikom górskiego wędzonego sera. Intensywne w smaku, ale jednocześnie świeże, dzięki zielonej cukinii.

Mięsożercy pokochają też kopytka w towarzystwie karkówki w sosie własnym, a fani bezmięsnych dań mogą je podsmażyć na chrupko i posypać parmezanem. Natomiast deserowe kopytka warto podać ze śmietaną, cukrem i cynamonem, a w sezonie letnim ze świeżymi owocami (truskawkami lub malinami).

Jak mrozić kopytka?

Kopytka, podobnie jak pierogi, można mrozić na surowo lub już po ugotowaniu. Jeśli decydujecie się na tę pierwszą opcję, wystarczy, że porządnie obtoczycie surowe poduszeczki w mące, a następnie ułożycie ja na płasko, zachowując odstępy, by się nie posklejały. Po kilku godzinach mrożenia, gdy kopytka będą już bardzo twarde, możecie je przesypać do woreczka. Z kolei, jeśli mrozicie je po ugotowaniu, wymieszajcie je z odrobiną oleju. Możecie posmarować je tłuszczem za pomocą pędzelka.

Kopytka nie tylko z ziemniaków

Przepis na pulchne kopytka nie zawsze wymaga użycia samych ziemniaków. Przede wszystkim tradycyjne bulwy możecie zamienić na słodką odmianę. W sezonie jesiennym postawcie na efektownie pomarańczowe kopytka z batatów. Poza tym miękkie poduszeczki do sosów i gulaszów możecie zrobić zupełnie inaczej, na przykład w formie:

  • kopytek dyniowych – wyglądają podobnie jak te z batatów, ale są nieco słodsze. Warto podawać je na słodko, a do ciasta dodać przyprawy korzenne.
  • kopytek z twarogu – przez niektórych nazywanych pierogami lub kluskami leniwymi. Najczęściej podaje się je na słodko, ze śmietaną lub bułką tartą.
  • kopytek z cukinii – pięknych, zielonych, sezonowych. Zrobicie je nawet całkiem bez ziemniaków.
kopytka ciete z batata
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama