Kopytka, czyli tradycyjny przepis polskiej kuchni
- ziemniaki: 1 kg
- mąka pszenna: 200 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Obierzcie ziemniaki. Wybierzcie mączystą odmianę, dzięki czemu ciasto na kopytka będzie zwarte, a jednocześnie miękkie i nie będzie trzeba dodawać za dużo skrobi. Pokrójcie ziemniaki w mniejsze kawałki i ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedźcie je i porządni odparujcie w garnku, żeby nie były wilgotne. Kiedy są jeszcze gorące, przeciśnijcie je przez praskę, zmielcie w maszynce do mięsa lub użyjcie przecieraka. Postarajcie się, żeby nie zostały grudki. Jeśli używacie ziemniaków z wczorajszego obiadu, wyjmijcie je dużo wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.

Make eat easy krok 2
Przesiejcie na stolnicę mąkę pszenną z solą. Jeśli chcecie zrobić kopytka bezglutenowe, zamieńcie ją na ryżową lub owsianą, ale nie zapomnijcie wtedy też o dosypaniu skrobi ziemniaczanej do ciasta. Dodajcie do mąki zmielone ziemniaki. Najlepiej, jeśli są jeszcze lekko ciepłe. Wbijcie jajko.

Make eat easy krok 3
Zagniećcie składniki na gładkie ciasto. Jeśli mocno się klei, dodatkowo je podsypcie. Ale pamiętajcie, że to, ile mąki do kopytek dodacie, determinuje ich konsystencję. Gdy będzie jej za dużo, kluski wyjdą twarde i gumowate. Podzielcie ciasto na 6 części.

Make eat easy krok 4
Uformujcie ciasto w wałeczki. Pokrójcie je na porcje w kształcie rombów, mniej więcej wielkości kciuka. Oddzielajcie kolejne poduszeczki nożem stołowym lub specjalną skrobką cukierniczą (to wygodne rozwiązanie, bo ciasto nie przykleja się do jej boków).

Make eat easy krok 5
Doprowadźcie wodę do wrzenia w sporym garnku. Posólcie ją. Wrzućcie kopytka (jeśli zwielokrotniliście składniki na ciasto, nie gotujcie wszystkiego na raz, inaczej kluski będą się sklejać). Po chwili delikatnie przemieszajcie drewnianą łyżką, żeby sprawdzić, czy nie przykleiły się do dna. Poczekajcie, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu odliczcie 3 minuty. Wyjmijcie je łyżką cedzakową. Podajcie z roztopionym masłem lub ulubionym sosem.

Make eat easy



