Reklama

Aromatyczną pieczeń cielęcą najlepiej podać z pysznymi kopytkami koperkowymi.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Udziec cielęcy: nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy na 2 godz.

  • krok 2

    Pieczeń: przekładamy mięso do brytfanny, smarujemy je łyżką roztopionego masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240°C. W czasie pieczenia polewamy stopionym masłem, a potem wytworzonym sosem z pieczenia. Gdy się zrumieni, oprószamy łyżką mąki. Obniżamy temp. do 200°C, dodajemy zgniecione ziele angielskie i dopiekamy mięso, często polewając sosem. Łącznie pieczemy ok. 50 min.

  • krok 3

    Ciasto na kluski: 2 łyżki masła ucieramy z żółtkami. Wsypujemy 200 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek i ubitą pianę z białek.

  • krok 4

    Gotowanie kopytek: kawałek ciasta wrzucamy łyżką na wrzącą osoloną wodę – jeżeli zacznie się rozpływać, to należy dodać jeszcze troszkę mąki. Gotujemy kopytka, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy.

  • krok 5

    Podanie: pieczeń kroimy w cienkie plastry. Serwujemy z kluskami kładzionymi, warzywami z wody i sosem z pieczenia.

Porady:

Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Zobacz też: Pieczeń jagnięca faszerowana ziołami i orzechami makadamia

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama