
Kopytka kładzione z koperkiem i pieczenią cielęcą
- cielęcina: 1 kg
- jajka: 4 szt.
- masło: 40 g
- czosnek: 3 ząbki
- sok z cytryny: 30 ml
- mąka: 215 g
- koperek: 0.5 pęczka
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- ziele angielskie: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Udziec cielęcy: nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy na 2 godz.
krok 2
Pieczeń: przekładamy mięso do brytfanny, smarujemy je łyżką roztopionego masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240°C. W czasie pieczenia polewamy stopionym masłem, a potem wytworzonym sosem z pieczenia. Gdy się zrumieni, oprószamy łyżką mąki. Obniżamy temp. do 200°C, dodajemy zgniecione ziele angielskie i dopiekamy mięso, często polewając sosem. Łącznie pieczemy ok. 50 min.
krok 3
Ciasto na kluski: 2 łyżki masła ucieramy z żółtkami. Wsypujemy 200 g mąki i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek i ubitą pianę z białek.
krok 4
Gotowanie kopytek: kawałek ciasta wrzucamy łyżką na wrzącą osoloną wodę – jeżeli zacznie się rozpływać, to należy dodać jeszcze troszkę mąki. Gotujemy kopytka, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy.
krok 5
Podanie: pieczeń kroimy w cienkie plastry. Serwujemy z kluskami kładzionymi, warzywami z wody i sosem z pieczenia.

