
Kopytka z sosem serowym
- ziemniaki: 1 kg
- sól: 15 g
- mąka pszenna: 250 g
- żółtko: 1 szt.
- ser żółty: 120 g
- pieprz czarny: 2 g
- koperek: g
- śmietana 30%: 150 ml
- masło: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie ziemniaków: obieramy je, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (dodajemy ok. 10 g soli). Po 35–40 min sprawdzamy, czy są miękkie, odcedzamy wodę i odparowujemy na kuchence. Jeszcze ciepłe rozgniatamy przy pomocy praski do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Ciasto na kopytka: do ziemniaków dodajemy mąkę, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 min, po czym przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką.
krok 3
Krojenie kopytek: ciasto dzielimy na trzy porcje. Z każdej rolujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, który kroimy pod ukosem na kopytka o długości ok. 2–3 cm.
krok 4
Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wrzucamy kopytka partiami, aby po wypłynięciu zmieściły się obok siebie na powierzchni wody. Wyjmujemy je po 1 min od wypłynięcia na powierzchnię przy pomocy łyżki cedzakowej. Odkładamy na durszlak.
krok 5
Sos serowy: ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy śmietanę i starty ser. Gotujemy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
krok 6
Podawanie: kopytka z sosem serowym podajemy z drobno posiekanym koperkiem.

