
Kopytka z dyni i ziemniaków
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ziemniaków: ziemniaki obieramy, opłukujemy i gotujemy - najlepiej, aby wrzucać je na osolony wrzątek. Gotujemy do miękkości, przestudzamy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia.

iStock krok 2
Przygotowanie dyni: dynie - najlepiej hokkaido - kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne, lekko skrapiamy olejem i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach. Gotową przestudzamy i rozgniatamy na puree.

iStock krok 3
Ciasto na kopytka dyniowe: w misce łączymy puree z dyni, ziemniaki, mąkę, jajko, kurkumę i sól do smaku. Zagniatamy całość i przekładamy na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Formujemy kawałki ciasta w długie wałki i kroimy na mniejsze kopytka.

StockFood krok 4
Jak gotować kopytka z dyni? Kopytka gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia i dodatkowo 2-3 minuty. Odcedzamy i podajemy z dodatkami według uznania np. masłem szałwiowym.

StockFood

