Tradycyjna indyjska potrawa.
Składniki:
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
2szczypty cynamonu
2 listki laurowe
po 1 łyżce mielonej kurkumy i kolendry
po pół łyżeczki pieprzu cayenne i mielonego kminu
300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
pół szklanki zmiksowanych pomidorów z puszki
1 łyżka cukru
sól
1 kg filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę
125 ml jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego
90 g wiórków kokosowych
Kroki przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, smażymy ok. 3 minut, aż zacznie mięknąć. Dodajemy czosnek, imbir, cynamon, listki laurowe, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne i kmin. Smażymy ok. 1 minuty, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat i równo pokryją cebulę. Wlewamy bulion, sos pomidorowy, wsypujemy cukier i łyżeczkę soli, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso, mieszamy. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Na ok. 15 minut przed końcem gotowania kurczaka - jogurt i kokos miksujemy na puree, dokładamy do kurczaka, mieszamy by wszystko się połączyło. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aż sos dobrze się zagrzeje i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wyciągamy listki laurowe


