
Kostka alpejska
- jajka: 4 szt.
- sól: 1 g
- cukier drobny: 100 g
- mąka tortowa: 90 g
- kakao: 35 g
- woda: 125 ml
- wódka: 45 ml
- masło: 350 g
- masa kajmakowa: 400 g
- kawa mielona: 10 g
- ajerkoniak: 125 ml
- beziki: 300 g
- dżem owocowy: 200 g
- śmietana 36%: 900 ml
- cukier puder: 20 g
- gorzka czekolada: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki: wszystkie, oprócz śmietanki kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.
krok 2
Foremka: o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 3
Piekarnik: nagrzewamy do 175°C.
krok 4
Biszkopt: jajka rozbijamy, białka przekładamy do misy miksera i ubijamy, po ok. 1 minucie dodajemy 1 łyżkę cukru, miksujemy do jego rozpuszczenia. W ten sposób postępujemy z całym cukrem. Dokładamy żółtka i mieszamy. Mąkę i kakao przesiewamy, wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie łączymy składniki. Ciasto wykładamy do foremki, wyrównujemy.
krok 5
Pieczenie: kostkę alpejską wkładamy do piekarnika na 25 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości 30 cm upuszczamy foremkę na podłogę. Dzięki temu ciasto będzie równe.
krok 6
Krem kajmakowo–ajerkoniakowy: masło przekładamy do misy miksera i za pomocą końcówki do ubijania białek miksujemy do powstania puszystej masy maślanej. Dodajemy kawę oraz porcjami kajmak, cały czas mieszając, powoli wlewamy ajerkoniak. Bezy kruszymy i mieszamy z kremem.
krok 7
Poncz: 125 ml wody łączymy z wódką.
krok 8
Składanie ciasta: upieczony biszkopt pozostawiamy w formie i nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem porzeczkowym. Na wierzch wykładamy krem kajmakowo–ajerkoniakowy z wmieszanymi bezami. Wyrównujemy i schładzamy przez ok. 4 godziny (do czasu przygotowania nie dodaliśmy chłodzenia ciasta).
krok 9
Bita śmietana: zimną kremówkę wraz z cukrem przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywno. Wykładamy do foremki ze schłodzonym ciastem, wyrównujemy i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
krok 10
Wykończenie: czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nią kostkę alpejską. Przechowujemy w lodówce.

