Kostka grysikowa do zupy
Moja babcia rosół podawała z makaronem lub właśnie z kostką z kaszy manny. Jedliście kiedyś?
Składniki:
1/2 szklanki kaszy manny
2 szklanki przefiltrowanej wody
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Kroki przygotowania:
Szklankę przefiltrowanej wody zagotowujemy z solą, kaszę mieszamy z drugą szklanką przefiltrowanej wody, a następnie wlewamy do przefiltrowanej, gotującej się wody.
Gotujemy przez 15-20 minut, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec dodajemy masło, pieprz i natkę.
Głęboki talerz przelewamy zimna wodą, a na jego dno wykładamy warstwę ugotowanej kaszy manny. Wyrównujemy łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kasze kroimy w kostkę i nalewamy zupę.
1 z 1

Kostka grysikowa do zupy
Kostka grysikowa do zupy
Porady:
Użycie przefiltrowanej wody do przygotowania kostek sprawi, że potrawa nabierze aromatycznego i delikatnego smaku. Polecamy nowoczesny dzbanek filtrujący Dafi ASTRA, który skutecznie oczyszcza wodę kranową z substancji mogących negatywnie wpływać na jej smak i zapach. http://sklep.dafi.pl/ Pamiętajmy też o przechowywaniu żywności. Jeśli przygotujemy większą jej ilość -możemy wykorzystać pojemniki próżniowe. Dzięki szczelnemu zamknięciu zachowamy smak i aromat produktów oraz zapobiegniemy roznoszeniu się zapachów w lodówce. http://sklep.dafi.pl/
Notka redakcyjna:
Rekomendujemy oczyszczenie wody kranowej przy użyciu dzbanka filtrującego z filtrem magnezowym Mg+, który dodatkowo zmineralizuje ją cennym magnezem.


