
Kostka piernikowa z powidłami
- miód: 50 g
- skórka pomarańczowa: 100 g
- przyprawa do piernika: 5 g
- powidła śliwkowe: 1 słoik
- cukier: 125 g
- kakao: 40 g
- gorzka czekolada: 300 g
- mąka tortowa: 1 kg
- amoniak: 8 g
- masło: 265 g
- jajka: 3 szt.
- olej rzepakowy: 10 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Suche składniki: mąkę mieszamy z przyprawami do piernika, kakao i amoniakiem.
krok 2
Karmel: na patelni rozgrzewamy cukier. Gdy będzie rzadki i brązowy, dodajemy miód i 250 g masła. Rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
krok 3
Ciasto: do karmelu dodajemy rozmącone jajka i skórkę pomarańczową. Całą masę łączymy z mąką i przyprawami. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. tydzień. Po tym czasie stanie się tak zwarte, że będzie można je rozwałkować.
krok 4
Pieczenie: wysmarowaną tłuszczem blachę wylepiamy rozwałkowanym na ok. 3 cm ciastem. Pieczemy 40–50 min w temp. 190°C.
krok 5
Kostka piernikowa: po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z blachy (można je przekroić na 4 duże części, aby się nie połamały). Placki przecinamy w poprzek i smarujemy powidłami. Składamy i kroimy piernik w kostkę (3–4 cm). W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z łyżką masła. Polewamy nią ciasto.

