Reklama

Doskonały pomysł na miseczki - zamiast szklanych czy porcelanowych używamy tych jadalnych, z parmezanu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Parmezan: dzielimy na cztery części. Po kolei wsypujemy cienką warstwą na jak najmniejszą gorącą patelnię bez tłuszczu. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, odczekujemy kilka sekund.

  • krok 2

    Formowanie koszyczków: ciepły ser owijamy wokół dna małej szklaneczki lub filiżanki do kawy, aż na niej zastygnie, tworząc koszyczek.

  • krok 3

    Podanie: nasiona granatu łączymy z pokrojonymi w plasterki oliwkami, kiełkami, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Wkładamy mieszankę do koszyczków z parmezanu i od razu serwujemy.

Porady:

Kiełki najlepiej przechowywać w lodówce, nie dłużej jednak niż 3–4 dni (potem mogą zacząć się w nich tworzyć substancje toksyczne), w szklanym pojemniku z dziurkowaną przykrywką, zapewniającą stały dopływ powietrza.

Zobacz przepis: Lazania parmigiana

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama