kotleciki mielone z mozzarellą
na obiad i kolacje ...
Składniki:
50 dag mięsa mielonego,
2 kule mozzarelli
100 g startego sera parmezanu lub innego
świeża natki pietruszki,
sól, pieprz + inne ulubione przyprawy
* 1 czerstwa bułka,
* mleko lub woda do namoczenia bułki
* 1 jajo
* 1-2 cebule (zależy od wielkości)
* bułka tarta,
* tłuszcz do smażenia i formy :masło , oliwa .
Plus dodatkowo jak chcemy :pomidory świeże ,bazylia, więcej mozzarelli .
Kroki przygotowania:
Zaczynamy od poszatkowania cebuli i w kosteczkę kroimy mozzarellę,natkę kroimy na drobno .
Bułkę moczymy w mleku do miękkości ,(można wcześniej namoczyć i z mielić z mięsem jak ktoś sam mieli mięso na kotlety ) .
Na patelni rozgrzewamy masełko czy oliwę i smażymy cebulę ,jak się zeszkli dodajemy natkę pietruszki i mieszamy chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia .
Mięso mielone przyprawiamy ,dodajemy bułkę namoczona i odciśniętą ,cebulę z natką , ser starty , jajko i mieszamy masę .
Następnie robimy kotleciki faszerując kawałeczkiem mozzarelli ,obsmażamy a po usmażeniu
przekładamy do formy natłuszczonej i zapiekamy 15 min w 180 stopniach.
Można w formie przełożyć kotleciki pomidorami z bazylia świeżą i plastrami mozzarelli i skrócić czas pieczenia o połowę.


