Reklama

kotleciki z avocado mozna podać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki:

1 kg mięsa z dzika (szynka lub karczek)
1/2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu kolorowego grubo mielonego
1 łyżeczka octu balsamicznego
Pozostałe składniki:
2 jajka
1/2 czerstwej bułki
mleko lub woda do namoczenia bułki
1 łyżka masła
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
olej do smażenia
Do dekoracji
avocado skropione sokiem z cytryny
kiełki
szczypior
żurawina suszona
listki bazylii

Kroki przygotowania:

Mięso zmiel przez maszynkę, dodaj wszystkie przyprawy, sos sojowy i ocet - wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na 12 - 24 godzin.
Bułkę namocz w mleku.
Na 1 łyżce masła podsmaż drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodaj drobno posiekany czosnek i przesmaż razem na złoty kolor.
Dodaj do mięsa cebulę z czosnkiem, jajka i odciśniętą bułkę,
Wyrób dokładnie rękoma na jednolitą masę, przypraw ostatecznie solą i pieprzem do smaku.
Uformuj okrągłe kotleciki, obtocz w tartej bułce i smaż na oleju na jasno-brązowy kolor.
Rozłóż kotleciki w żaroodpornym naczyniu i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.przez 15 minut (bez termoobiegu).
Podawaj na gorąco lub zimno (jako przekąskę) udekorowane kiełkami, paseczkami avocado i zieleniną.

Reklama

Porady:

Zobacz też: pasztet z dzika

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama