
Kotleciki z łososia
- łosoś: 700 g
- czosnek: 4 ząbki
- jajka: 2 szt.
- sos sojowy: 30 ml
- limonka: 0.5 szt.
- bułka: 1 szt.
- mleko: 200 ml
- koperek: 6 gałązek
- bułka tarta: 100 g
- olej: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Łosoś: rybę myjemy, osuszamy, usuwamy skórę oraz ewentualne ości. Bardzo drobno siekamy lub mielimy maszynką z większymi oczkami, minimum 5 mm. Przekładamy do miski.
krok 2
Bułka kajzerka: wkładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Dociskamy tak, by cała była zanurzona.
krok 3
Przygotowanie: czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i kroimy.
krok 4
Masa: do ryby dokładamy czosnek, koper, wbijamy jajka, sos sojowy. Wyciskamy sok z limonki, a skórkę ścieramy i dodajemy do pozostałych składników. Bułkę odciskamy z mleka i wkładamy do miski. Całość dokładnie mieszamy.
krok 5
Formowanie: do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Farsz jest stosunkowo rzadki, taki ma być, dzięki temu kotleciki będą delikatne. Z masy formujemy niewielkie kotlety, np. nabierając łyżką. Otaczamy bułką tartą i w dłoniach kształtujemy spłaszczone kotleciki z łososia.
krok 6
Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średniej mocy smażymy, po 2–3 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na papier kuchenny, do osaczenia z nadmiaru tłuszczu.

