Porady:
- Kotleta po szwajcarsku w tradycyjnej formie przygotowuje się z cielęciny, która obecnie nie jest u nas zbyt popularnym i powszechnie dostępnym typem mięsa. Z tego powodu, zamiast cielęciny możemy wykorzystać fileta z kurczaka (jak w naszym przepisie) lub schab – schabowy po szwajcarsku jest popularnym wariantem tego dania.
- Bardzo ważnym elementem w przygotowaniu kotleta po szwajcarsku jest wybór odpowiedniego sera – najlepiej miękkiego, który łatwo topi się pod wpływem wysokiej temperatury. Świetnie sprawdzi się gouda lub mozzarella. Z kolei jeśli chodzi o wybór szynki, to dobrze sprawdzi się np. szynka konserwowa. Bardzo ważne jest to, by była ona pokrojona w plastry – to znacznie ułatwi nam nadziewanie kotletów.
- Do kotleta po szwajcarsku możemy dodać również pieczarki (jak w naszym przepisie), ale równie dobrze możemy zastąpić je grzybami leśnymi lub całkowicie pominąć ten krok.
- Przy przygotowaniu kotleta po szwajcarsku ze schabu bardzo ważne jest dokładne rozbicie mięsa. W przypadku fileta z kurczaka, który jest dość delikatny, może być to utrudnione. Dlatego znacznie lepszym pomysłem jest stworzenie kieszonki wewnątrz fileta z kurczaka. Możemy też naciąć go delikatnie w połowie i w ten sposób odtworzyć.
- Kotlet po szwajcarsku smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej ze stron – możemy też podsmażyć go na mocnym ogniu przez minutę z każdej ze stron, a potem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 17 minut.
- Zamiast panierki z mąki, jajka i bułki tartej naszego kotleta po szwajcarsku możemy zawinąć np. w plastry boczku lub szynkę parmeńską.
Notka redakcyjna:
Kotlet szwajcarski, czyli Cordon bleu
Kotlet szwajcarski, w oryginalnej wersji nazywany Cordon bleu i rozpowszechniony również pod tą nazwą, wywodzi się ze Szwajcarii, w której został po raz pierwszy przygotowany prawdopodobnie w latach 40 ubiegłego wieku. W tradycyjnej formie danie to składa się z mięsa cielęcego, nadzianego szynką i serem i panierowanego w jajku i bułce tartej. Mimo to w Polsce bardziej rozpowszechnione warianty tego dania to kotlet szwajcarski z kurczaka i schabowy po szwajcarsku, co wynika z większej popularności i dostępności tych mięs. Co ciekawe, wariacja na temat kotleta po szwajcarsku z fileta z kurczaka powstała w USA w latach 60.
Z czym podawać kotleta po szwajcarsku?
Kotlet po szwajcarsku jest bardzo sycącym daniem i nie wymaga wyjątkowej oprawy i wykwintnych dodatków. Wobec tego możemy serwować go z purée ziemniaczanym, z młodymi ziemniaczkami, kopytkami, kluskami śląskimi czy też frytkami (warto jednak pamiętać, że takie połączenie to prawdziwa bomba kaloryczna). Nie należy zapominać również o warzywach – do kotleta szwajcarskiego dobrze sprawdzi się np. mizeria, buraczki, ogórki kiszone. Można podawać do niego również lekkie surówki, np. z młodej kapusty i marchewki w sosie winegret czy też z kapusty pekińskiej, papryki i zieleniny.