
Gołąbki bez zawijania
- kapusta biała: 700 g
- cebula: 1 szt.
- olej rzepakowy: 30 ml
- mięso mielone wieprzowe: 700 g
- ryż: 100 g
- jajka: 2 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- bulion warzywny: 200 ml
- passata pomidorowa: 750 ml
- zioła prowansalskie: 5 g
- słodka papryka: 5 g
- śmietana 30%: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Kapusta: myjemy ją i szatkujemy w malakserze (lub ścieramy na tarce o grubych oczkach). W dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Wrzucamy do niej kapustę, a gdy ponownie się zagotuje, odcedzamy ją na sitku.
krok 2
Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 10 min do czasu, aż się zeszkli.
krok 3
Mięso: mieszamy z podsmażoną cebulą, sparzoną kapustą, surowym ryżem i jajkami. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
krok 4
Lepienie gołąbków: z gotowej masy formujemy podłużne kotlety o długości ok. 8 cm.
krok 5
Smażenie: gołąbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (może być po smażeniu cebuli). Smażymy krótko – wystarczy 1 min z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
krok 6
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
krok 7
Sos pomidorowy: w osobnym garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy passatę, zioła prowansalskie, szczyptę cukru, soli, pieprzu i słodką paprykę. Mieszamy, a gdy się zagotuje, dodajemy śmietankę. Ponownie mieszamy i po 2 min zdejmujemy z kuchenki.
krok 8
Pieczenie: gołąbki bez zawijania zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 60 min.

