Porady:
- Jak wykorzystać łodygi brokuła, których nie wykorzystaliśmy w przepisie na kotlety z brokułów? Można z nich przygotować na przykład pyszną zupę krem (polecamy krem z brokułów i szpinaku) lub wykorzystać jako farsz do quiche warzywnego lub naleśników.
- Kotlet brokułowy można podać jako wsad do burgera, wystarczy zadbać o to, aby kotlet był w miarę płaski i miał średnicę bułki.
- Jaki ser wybrać, aby przygotować brokułowe kotlety? Przepis sugeruje, aby wybrać żółty, łatwo topiący się ser (np. Gouda). Warto jednak sięgnąć w ramach eksperymentów również po inne lubiane serki, np. słony ser feta, czy lekko ostry cheddar.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić kotlety z brokuła?
Kotleciki z brokułów to jeden z kilku sposobów, jak jeść to warzywo. Aby ugotować idealne brokuły warto pamiętać, że należy je gotować krótko (do 5 minut), najlepiej na parze. Dzięki temu warzywo zachowa swój kształt i ładny, intensywny kolor. Tak ugotowane brokuły świetnie nadadzą się, aby przygotować z nich kotlety brokułowe. Jak je zrobić? Na początku należy odciąć różyczki brokułów od łodyg. Łodygi są twardsze, dlatego też mniej nadają się do masy na kotleciki. Różyczki zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Z masy uformować kotleciki brokułowi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Alternatywnie można też usmażyć je na oleju.
Kotlety wegetariańskie
Kotlety z brokuła są pyszną alternatywą dla kotletów mięsnych. W wegetariańskich i wegańskich książkach kucharskich można znaleźć dziesiątki przepisów na warzywne kotleciki. Liczba tych pomysłów może zawrócić w głowie niejednej osobie! Kotlety wegetariańskie są zazwyczaj zdrowsze i lżej strawne od ich mięsnych odpowiedników. Polecamy przygotować je również osobom jedzącym mięso, ponieważ smak roślinnych pulpetów, burgerów i kotlecików jest fantastyczny!
Kotlety z brokuła to tylko jeden z licznych pomysłów na obiad. Z czego jeszcze można przygotować wege kotleciki? Pomocne są różne kasze, z których może powstać np. kotlet z kaszy jaglanej i cukinii lub klasyczny kotlet z kaszy gryczanej. Świetnym źródłem białka są wszelkie strączki, dlatego polecamy np. kotlety z zielonej soczewicy lub z ciecierzycy. W diecie wegetariańskiej królują jednak warzywa. Kotlety z brokułów, z kalafiora, kotlety z marchewki czy z fenkułem wcale nie wyczerpują możliwości!